Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Светски дан интелектуалне својине - 26. април 2018.

Eнергија промена: Жене у стварању иновација и креативном раду


Сваког 26. априла обележава се Светски дан интелектуалне својине како би се подсeтили улоге коју права интелектуалне својине (патенти, жигови, индустријски дизајн, ауторска права) имају у охрабривању стварања иновација и креативности.

Ове године кампања Светског дана интелектуалне својине слави бриљантност, таленат, радозналост и храброст жена које предводе промене у нашем свету и обликују нашу заједничку будућност.

Свакога дана жене се појављују са проналасцима и креацијама које унапређују живот, трансформишу наш свет и доприносе бољем разумевању: од астрофизике до нанотехнологија, од медицине до вештачке интелигенције и роботике.

А у креативној сфери, без обзира да ли се ради о филмовима, анимацији, музици, моди, дизајну, скулптури, плесу, литератури, уметности итд., жене редефинишу културу, тестирају границе уметности и креативног израза, и воде нас у нове светове искуства и разумевања.

Значајни и инспиративни доприноси безбројних жена широм целог света предводе промену нашег света. Њихов став „могу то да урадим“ је инспирација за све нас. Њихова значајна постигнућа су непроцењиво наслеђе за младе кој имају амбиције да постану проналазачи и креатори будућности.

Више него икада раније, жене преузимају водеће улоге и чине да се чује њихов глас у науци, технологији, пословању и разним гранама уметности. Ово су добре вести. Радећи заједно, ми јачамо хуманост и унапређујемо нашу способност да обогатимо наше културно благо и развијемо ефикасна решења за смањење сиромаштва, побољшамо здравље широм света и заштитимо наше природно окружење.

Време је да се обезбеди да све већи број жена широм света нађе своје место у иновацијама и креативности и укаже на значај њиховог ангажовања.

Ове године прослава Светског дана интелектуалне својине представља могућност да нагласимо како систем интелектуалне својине (ИС) може да подржи иновативне и креативне жене, и не само жене већ заправо све такве људе, у њиховом подухвату да на тржишту примене своје невероватне идеје.