Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Оптички дискови

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

ОДРЖАН ТЕСЛА ФЕСТ 2011

17. октобар 2011.

У Новом Саду је од 12. до 15. октобра одржан јубиларни 25. Тесла Фест у СПЦ Војводина. Током Тесла Феста организована је и Међународна конференција о иновацијама, коју су подржали Светска организација за интелектуалну својину (WIPO), Савез проналазача Војводине, Завод за интелектуалну својину и Факултет техничких наука у Новом Саду. На овогодишњем Тесла Фесту учествовало је 150 домаћих и иностраних излагача, који су посетиоцима представили више од 350 проналазака.

Приликом церемоније отварања конференције, великом броју присутних у амфитеатру СПЦ Војводина најпре се обратио професор др. Илија Ћосић, декан Факултета техничких наука у Новом Саду и председник Савеза проналазача Војводине, који је још пре 25. година учествовао у установљавању ове манифестације. Присутне су потом поздравили ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Мирослав Весковић, директорка Завода за интелектуалну својину, Бранка Тотић, и виши програмски саветник за трансфер технологије у Светској организацији за интелектуалну својину, Олга Спасић. Подршку манифестацији такође су дали представници града Новог Сада, Владе Војводине, као и државни секретар у Министарству просвете и науке, проф др. Радивоје Митровић, који је истакао важност унапређења услова рада у науци за истраживање и развој, како би наши стручњаци били мотивисани да се врате из светских истраживачких центара и да пренесу своја знања другима у Србији.

Након отварања уследила су излагања водећих страних предавача са искуством у трансферу и комерцијализацији знања и резултата истраживања преточених у права интелектуалне својине. Фокус је нарочито постављен на патенте који су настали на универзитетима, као и на значај трансфера технологија и превазилажење јаза између науке и привреде њиховим бољим повезивањем уз помоћ Центара за трансфер технологија. На конференцији су представљена и позитивна искуства једне успешне spin-off компаније основане од стране стручњака са Факултета техничких наука у Новом Саду.

Овогодишњу награду за најуспешнији проналазак на Тесла Фесту освојио је Милан Девић за нови еколошки систем градње – Симпролит систем, док су признања и дипломе додељене бројним младим проналазачима из земље и света.

Презентације са конференције приликом отварања овогодишњег Тесла Феста можете погледати у рубрици "Семинари".