Да ли је идеја "очигледна"?

Да би се сматрала проналаском, идеја мора да садржи инвентивни ниво. Инвентивни ниво мора да буде неочигледан - то јест, да не би одмах пао на памет стручњаку за релевантну област.

Реч "очигледан" долази од латинског термина за "на путу" (ob via - лат, obvious - енг), и у смислу проналаска значи нешто што би био логичан корак на стази од проблема до решења.

Одредити шта је очигледно може бити врло тешко. Многи проналасци укључују комбиновање опреме (на пример, уклапање минијатурне лампе на привезак за кључеве). Резултат таквих комбинација може бити нов производ, али његове особине и функционалност могу бити у потпуности предвидиве чим су познате његове компоненте. Као такав, може бити сматран очигледним.

Производ у коме је једна компонента замењена другом са еквивалентним особинама може се сматрати очигледним (на пример, мала метална опруга је замењена гуменом купом).

У другој ситуацији може се појавити нови проблем који се може решити уз помоћ добро познатог дела опреме: "нови" поступак за решавање овог проблема може се сматрати очигледним ако је постојало само једно решење проблема и ако би било познато просечном стручњаку који би решавао проблем (такозвани "стручњак из одговарајуће области ").

Са друге стране, када се компоненте комбинују да би се направио производ или поступак чије су карактеристике веће него збир њихових делова, или боље него очекиване, то би онда могао да буде неочигледни проналазак. Или проналазак може настати из ситуација где постоје многобројна могућа решења за проблем али је проналазач морао да истражује и да изабере најбоље. Или је проналазач могао да се оглуши о неке техничке претпоставке и реши проблем радећи нешто за шта су сви други експерти мислили да неће успети.