Зашто је новост битна?

За проналазак, недостатак новости је битан из два разлога:

  • Није вероватно да ћете стећи било каква права интелектуалне својине (Део 5) за идеју која није нова. Ово најчешће значи да ваша идеја има мало или чак уопште нема комерцијалну вредност. (Изузеци укључују идеје које се више ослањају на успех у вештом маркетингу него на права ИС, или где се власник права сложи да лиценцира права ИС.)
  • Идеја која није нова не може правно припадати вама. Ако неко други поседује права на њу, ризикујете да против вас буду предузете правне акције ако покушате да је користите без дозволе. Такође не можете тврдити да је идеја ваша чак иако нема правног власника (на пример, ако је идеја стара).

Али чак иако је идеја нова, новост сама по себи не мора пуно да значи. Да би проналазак имао добар комерцијални потенцијал, он мора представљати значајно унапређење стања технике.

Да ли проналазак поседује или не значајно унапређење зависи од многих фактора. Нека унапређења могу бити мала у технолошком смислу али имају високу комерцијалну вредност.

На пример, отварач на лименци је једноставно техничко решење, али његове карактеристике - (а) причвршћен је нитном која не пробија конзерву, и (б) доња страна отварача је обликована тако да пружи механичку предност - чине га значајним проналаском са огромном комерцијалном вредношћу.

Са друге стране, могуће је да комерцијално успешна идеја буде нова али не посебно инвентивна.

На пример, електричне четкице за зубе су биле превише скупе да би се добро продавале. Онда је неко открио да је могуће користити много јефтинији мотор. Цене су пале и продаја скочила. Ова нова врста електриче четкице за зубе просто је садржала познати мотор који је радио на познати начин, тако да није било проналаска - али је новост комбинације мотора и четкице за зубе донела велику комерцијалну предност.