Претрага стања технике

Сада ћемо вас провести корак по корак кроз два начина претраживања стања технике: претраживање производа и претраживање патената.

Морате урадити оба претраживања да бисте били сигурни да сте претражили потпуно стање технике. Такође, морате их урадити пре него што потрошите значајне своте новца и времена на своју идеју.

Упозорења!

  • Понекад je стање технике могуће наћи за свега неколико минута на Интернету. Ако ви не тражите, компаније и инвеститори скоро сигурно хоће. Мало је вероватно да ћете добити помоћ или финансирање ако нађу значајно стање технике које сте ви пропустили.
  • Не игноришите доказе који вам се не допадају. Сврха претраживања стања технике је у тражењу доказа који могу да вам се не допадну.
  • Одсуство стања технике у време ваше претраге не мора бити трајно одсуство. Требало би да док развијате своју идеју периодично ажурирате своје претраге стања технике.
  • Ниједан извештај о претраживању стање технике - чак ни од званичног завода за патенте – није доказ апсолутне новости.

Корак 1: Налажење правих кључних речи

Да бисте повећали своје шансе да пронађете релевантне информације, посветите неко време дефинисању кључних речи или појмова за претраживање који најбоље описују вашу идеју.

Приликом коришћења претраживача, најочигледније кључне речи могу да одмогну. На пример, рецимо да је ваша идеја мишоловка. Претрага по речи "мишоловка" даје више од 2 милиона погодака - немогућ број за претраживање података од којих су многи ирелевантни.

Али претраживање речи "клопка за глодаре" (што иначе јесте) и "хватање мишева" (чему служи) производи респективно 20.000 и 700 погодака. Ово и даље нису мали бројеви али је већа шанса да су релевантни те је корисно њима почети претраживање.

Још један проблем: најпогоднији термини за претраживање могу бити специјалистички технички термини које не знате. На пример, претрага спољашњих уређаја који пумпају крв кроз људско тело захтева круцијални медицински термин "екстракорпорални". Ако претраживање врши неко без медицинског знања мало је вероватно да му је познат тај термин, али може га наћи приликом прегледа резултата добијених претрагом других кључних речи. Стога је можда потребно урадити неколико прелиминарних претраживања да би се пронашле боље кључне речи за прецизније претраживање.

Тражите такође нове термине за нове технологије: на пример, "виртуелни фитинг" за софтверске системе који замењују испробавање одеће у радњама и "телемедицина" за праћење пацијената на даљину у сопственим домовима.

Корак 2: Претрага производа

Морате открити шта је већ на тржишту:

  • Да је слично вашој идеји (стање технике).
  • Да решава исти проблем (конкурентска техничка решења).

Застареле технологије или производи могу бити стање технике, тако да проверите како актуелне тако и изворе информација из прошлости.

Производи који су у развоју али још увек не и на тржишту могу бити стање технике, стога претражујте сајтове вести, сајмова и изложби и индустријске журнале. Можда је најбоље да претражујете академску истраживачку активност јер ту настају многи производи, често и годинама пре него што се појави комерцијални производ.

Требало би, такође, да претражујете и "offline" - у радњама, књигама, часописима, штампаним каталозима и тако даље.

Такође причајте са људима са релевантним искуством - на пример, продавци и добављачи - који су током година видели како производи долазе и одлазе и можда су видели вашу идеју међу њима. (Пензионисани људи релевантне струке могу бити вредни извори информација јер њихово искуство сеже даље у прошлост од људи који сада раде!)

Корак 3: Претраживање патената

За многе идеје претраживање патената ће бити много важније него претраживање производа. Иако многи производи на тржишту немају патент, њих је вероватно много мање него идеја које су успешно патентиране али никад нису стигли на тржиште.

Претрага патената укључује две вештине:

1.Налажење сваког патентног документа који је релевантан за ваш проналазак.

2.Интерпретирање значаја резултата ваше патентне претраге. Бавићемо се овим у Делу 3.

Показаћемо вам како да користите бесплатну базу података Espacenet Европског завода за патенте, која је и почетницима једноставна за употребу.

Међутим, вероватно нећете бити добри као професионални претраживач, тако да је у неким случајевима препоручљиво да затражите од професионалца да изврши претраживање за вас. (Погледајте део Професионално претраживање патената.) Изузетак је кад постоји толико пуно стања технике да се ваше претраживање заврши брзо!

Колико дуго ће трајати ваша претрага?

Може варирати од неколико минута, ако су ваше прве кључне речи прецизне и постоји доста стања технике, до неколико сати.

Најбољи савет је да морате бити спремни да одвојите колико год је времена потребно да бисте били сигурни да сте урадили исправан посао. Ваша мисија је да нађете доказе који оспоравају новост вашег проналаска. Надате се да нећете успети у томе али у интересу потпуне претраге морате то потиснути у својој глави.

Из истог разлога, ако не успевате да нађете стање технике претпоставите да тражите на погрешним местима.

Наставите да тражите док не будете сигурни да више немате где да тражите. И бележите где сте све тражили и шта сте релевантно пронашли.

Темељна и добро забележено претраживање је од суштинске важности - јер како другачије доказати одсуство стања технике.