Професионална претрага патената

Препоручљиво је користити услугу професионалног претраживања патената ако можете да је приуштите. Такве услуге обичну садрже:

  • ПАТЛИБ http://www.epo.org/searching/patlib.html(PATent LIBrary) центар. Заједничка иницијатива националних завода за патенте земаља чланица ЕПО и њихових регионалних патентних центара за информисање, ПАТЛИБ мрежа се састоји од преко 320 центара широм Европе. Квалификовано и искусно особље може да пружи низ информативних услуга као и услуга претрага.
  • Претраге базе података које нуде многе библиотеке и службе пословних информација. Многе од њих се нуде по ниској цени као јавна услуга али их не извршавају квалификовани и искусни претраживачи патената.
  • Комерцијалне услуге претраживања понуђене оd националних завода за патенте. Опције и трошкови могу варирати.
  • Пружаоци услуга комерцијалне претраге. На овом тржишту постоји неколико великих компанија и много мањих специјализованих консултантских кућа. Погледајте, на пример, чланове ПАТЦОМ-а www.patcom.org . Цене и услуге варирају, стога бирајте.

Претраживања која обављају патентни заступници. Цене обично варирају у зависности од услуге која вам је потребна. Патентни заступник ће такође моћи да вам помогне да интерпретирате своје резултате претраживања. То је посебна вештина у претрази патената.