Шта је стање технике?

Стање технике је било какав доказ да је ваш проналазак већ познат.

Стање технике не мора да постоји физички или да буде комерцијално доступно. Довољно је да је неко, негде, некад раније описао или показао или направио нешто што садржи употребу технологије која је врло слична вашем изуму.

Праисторијски пећински цртеж може бити стање технике. Део технологије који је вековима стар може бити стање технике. Претходно описана идеја која уопште не може да функционише може бити стање технике. Дакле, стање технике може бити било шта.

Постојећи производ је најочигледнија форма стања технике. Ово многе проналазаче наводи на уобичајену грешку: само зато што у продавницама не могу да пронађу производ који садржи њихов проналазак, они претпостављају да њихов проналазак мора бити нов.

Реалност је другачија. Многи проналасци никад не постану реализовани производи, ипак негде могу постојати докази о њима. Ти докази - у којој год да су форми - биће стање технике.

Не постоји прецизна статистика али неки експерти процењују да на сваки забележени проналазак који стигне до тржишта десет других никад неће. Ово значи да ако желите да сазнате да ли је ваш проналазак нов, требало би темељито да истражите прошлост и садашњост производа - и да тражите много даље.

Најважније место за даље претраживање стања технике је светски систем патената. Неке базе података о патентима - укључујући бесплатну базу Европског завода за патенте – ЕПО (European Patent Office  - EPO) Espacenet - садрже преко 60 милиона докумената, које су заводи за патенте у многим земљама сакупљале и индексирале годинама.

Захваљујући Интернету и међународном класификационом систему који се користи за сортирање проналазака према предмету проналаска, проналазачима је врло лако да сами претражујум патенте. Касније ће бити описано како се ово ради.