Zavod za intelektualnu svojinu | Vesti http://www.zis.gov.rs/ Vesti zavoda za intelektualnu svojinu. Zavod za intelektualnu svojinu <![CDATA[ОБЕЛЕЖЕНA 135. ГОДИШЊИЦА ОД ПОТПИСИВАЊА ПАРИСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ О ЗАШТИТИ ИНДУСТРИЈСКЕ СВОЈИНЕ ]]>, 21.03.2018. Wed, 21 Mar 2018 00:00:00 e

Комплетан текст можете прочитати на следећем линку:
135. годишњица од потписивања Париске конвенције о заштити индустријске својине
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2010
<![CDATA[ПОБЕДНИЦИ ТАКМИЧЕЊА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 14.03.2018. Wed, 14 Mar 2018 00:00:00 e Поводом обележавања 135. годишњице од потписивања Париске конвенције о заштити индустријске својине, а у оквиру сарадње са Светском организацијом за интелектуалну својину, спроведен је конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину за конкретне доприносе који су остварени током 2017. године у периоду од 15. децембра 2017. године до 14. фебруара 2018. године у 4 категорије такмичења:


 1. Проналазач или група проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors)
 2. Правна лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy)
 3. Аутор за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity)
 4. Ученик или групa ученика средње школе за проналазак (WIPO School children’s Trophy)

Критеријуми за доделу награда у прве две категорије такмичења:

 • Да jе реч о домаћем проналазачу или домаћем носиоцу индустријског дизајна.
 • Да је остварена заштита патентом/индустријским дизајном у иностранству.
 • Да је патент/индустријски дизајн у важности на минимално једној територији у иностранству.
 • Да патент/индустријски дизајн има конкретну практичну примену и доказан успех на тржишту или тржишни потенцијал.
 • Да је корист за привреду и друштво од патента/индустријског дизајна препознатљива кроз повећање извоза, запослености, продуктивности, енергетске ефикасности, заштите животне средине или побољшање квалитета живота, а са посебним освртом на 2017. годину.

Критеријуми за доделу награде у трећој категорији такмичења:

 • Да је реч о индивидуално написаној или критички приређеној монографији домаћег аутора која се тематски односи на утицај науке и технологије на друштво.
 • Да је монографија објављена током 2017. године са најмање два рецензента у импресу, и да је одликује теоријска дубина, ерудиција и критичко разумевање проблема којом се бави.

Критеријуми за доделу награде у четвртој категорији такмичења:

 • Да се ради о проналаску који доприноси побољшању квалитета живота, енергетске ефикасности или заштити животне средине.

О победницима су одлучиле комисије у саставу:

За прве две категорије такмичења
- Др Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја - председник комисије
- Др Даница Мићановић, експерт за иновације и трансфер знања и координатор за област интелектуалне својине у Привредној комори Србије
- Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину

За трећу категорију такмичења
- Др Александар Петровић, редовни професор Културне антропологије на Филолошком факултету Универзитета у Београду - председник комисије
- Доцент др Тамара Стојановић - Ђорђевић, доктор педагошких наука и асистент на Филолошко- уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу
- Др Никола Демоња, саветник у Заводу за интелектуалну својину

За четврту категорију такмичења
- Mр Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије у Београду –- председник комисије
- Др Јован Трифуновић, директор Центра за промоцију науке
- Др Наташа Милојевић, саветник у Заводу за интелектуалну својину

Победник такмичења у категорији за проналазача или групу проналазача за патент, награда WIPO Medal for Inventors, припала је проналазачу Ивану Смајловићу, докторанду на Хемијском факултету Универзитета у Београду, за проналазак под називом: „Апаратура за утврђивање изотопског састава неизменљивих атома водоника и деутеријума у узорцима етанола и поступак за утврђивање аутентичности и географског порекла производа“, јер је за наведени проналазак остварио патентну заштиту на највећим тржиштима света: на територији Руске Федерације, САД и Европе. Такође, поставио је нове стандарде у утврђивању аутентичности и географског порекла вина, алкохолних пића, меда и осталих прехрамбених производа који садрже алкохол или ферментабилне шећере, јер је његов проналазак постао саставни део званичне српске регулативе у овој области. Поред наведеног, патентирана аналитичка метода је на тржишту позната под именом EIM-IRMS® (Ethanol Isotope Measurement - Isotope Ratio Mass Spectrometry), и обезбеђује детекцију илегалних произвођачких пракси као што су разблаживање грожђане шире водом или додавање шећера, што доприноси заштити потрошача и јавном здрављу. У односу на методу нуклеарне магнетне резонанце (SNIF-NMR) кoja сe кoристи само за врхунска вина са познатим географским пореклом EIM-IRMS® метода je прецизнија, јефтинија и анализа узорка траје краће. Поред наведеног, Иван Смајловић је заједно са својим тимом 2015. године освојио прво место на националном такмичењу “Најбоља технолошка иновација”. У последње време, на бази патентираног проналаска, Иван Смајловић је направио нови аналитички инструмент за изотопско утврђивање ботаничког порекла етанола и детекцију илегалних пракси у производњи вина, јаких алкохолних пића и меда који је на тржишту познат под именом EIM-MODULE®, при чему су већ три наручена за потребе лабораторија у ЕУ.

Победник такмичења у оквиру категорије за правна лица за регистровани индустријски дизајн – награда WIPO IP Enterprise Trophyје фирма CARP SYSTEM DOO из Зрењанина која је носилац регистрованог међународног индустријског дизајна под називом: „Ракета за риболовачки мамац“ која је на тржишту позната под именом DOT Spod Rocket и извози се у преко 20 земаља света.Фирма CARP SYSTEM DOO је основана 2001. године, бави се производњом опреме за спортски риболов и претежно је извозно орјентисана. DOT Spod Rocket, се користи у спортском риболову за транспорт риболовне хране на одређену локацију у води. Овим уређајем су постављени нови стандарди у овој области јер доноси бројна побољшања: омогућава манипулацију једном руком, тако да друга остаје слободна за држање штапа; уређај се отвара приликом контакта било ког свог дела са водом, чиме је решен проблем ефикасног отварања ракете са риболовачким мамцем, и овај уређај поједностављује, олакшава и убрзава храњење без прљања руку. Заинтересованост купаца за овај производ је велика, а на шта указује податак да је током 2017. године продато преко 9.000 јединица, као и мноштво позитивних коментара корисника на друштвеним мрежама. Имајући у виду наведено, као и популарност спортског риболова, постоји велики потенцијал за даљи раст и продају овог иновативног производа и процењује се да ће достићи ниво од 20.000 комада годишње. Поред наведеног, фирма CARP SYSTEM DOO је током 2017. године награђена великом Златном медаљом Новосадског сајма и освојила је прво место на националном такмичењу „Најбоља технолошка иновација“.

Победник такмичења у оквиру категорије за аутора за монографско дело у области друштвено хуманистичких наука - WIPO Medal for Creativity, припала је Александру Лују Тодоровићу, редовном професору на докторским студијима Дигиталне уметности на Универзитету уметности у Београду за дело: Дискурс нових технологија, Београд: Clio, 2017, стр. 1-249, ISBN 978-86-7102-559-1, јер представља значајан допринос разумевању нових технологија у контексту промена које доноси 21. век. Ово је више него значајно у тренутку када земље и културе које су своју судбину нераскидиво повезале с развојем технологије размишљају о брзој интеграцији робота и вештачке интелигенције у друштво, као и о успостављању политичких тела, министарстава које треба о томе да брину. Тај процес се свакако не може одиграти на слепо, већ поред технолошког знања и политичких одлука тражи и разумевање његовог смисла без кога се не могу направити ваљане пројекције будућности. Постоји у свету велики број књига које се баве сличним предметом размишљања, али све је у перспективи јер различите појаве под различитим углом изгледају сасвим другачије. Реч је заправо о новој педагогији у којој мисао о технологији и њеним хуманим и постхуманим исходиштима треба да заузме значајно место.

Победник у оквиру категорије ученик или групa ученика средње школе – награда WIPO Schoolchildren ’s Trophy је Урош Филиповић, ученик четвртог разреда Шесте београдске гимназије за проналазак: „Роботска рука опремљена термовизијом која масира леђа“. Проналазак Уроша Филиповића, значајно је другачији од познатих решења у овој области и доприноси квалитету живота, јер помаже у решавању широко распрострањеног проблема бола у леђима услед спазма мишића. Наиме, ова Роботска рука уз помоћ термовизије налази спазмове тј. грчеве у мишићима на леђима, који су узрок проблема, масира их и отклања бол, јер се базира на хипотези да је на местима где су грчеви већа концентрација крви а самим тим и виша температура. Поред наведеног, Урош Филиповић има план за унапређење наведеног проналаска, на тај начин што би увео вештачку интелигенцију која би оптимизовала третман леђа за сваког пацијента и персонализовала цео процес, чему се данас иначе тежи.

Честитамо победницима и захваљујемо се свим учесницима такмичења.

Осим наведених награда, у сарадњи са Светском организацијом за интелектуалну својину, додељује се и награда за изузетно домаће правно лице са највећим интензитетом коришћења међународног система регистрације жигова у протеклих годину дана – награда WIPO Users’ Trophy. Ова награда је припала привредном друштву за експлоатацију минералне воде и производњу пића КЊАЗ МИЛОШ АД АРАНЂЕЛОВАЦ, које је током протеклих годину дана у односу на сва домаћа правна лица имала највећи број поднетих међународних пријава за жиг.Компанија КЊАЗ МИЛОШ АД АРАНЂЕЛОВАЦ има преко два века дугу традицију, спада у највеће произвођаче минералне воде, безалкохолних и енергетских напитака, а током 2017. године је остварила међународну заштиту за 10 жигова. Тиме је потврдила да поверење потрошача јача разноврсним производним програмом који из дана у дан допуњује и мења у складу са трендовима на домаћем и иностраном тржишту.

Награде Светске организације за интелектуалну својину ће бити додељене на прослави јубилеја 135. годишњице од потписивања Париске конвенције о заштити индустријске својине 20. марта 2018. године.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2008
<![CDATA[ЕЛЕКТРОНСКО ПОДНОШЕЊЕ МЕЂУНАРОДНИХ ПРИЈАВА ПАТЕНАТА]]>, 01.03.2018. Thu, 01 Mar 2018 00:00:00 e
Детаљи о подношењу међународних пријава налазе се на страници:
Електронско подношење међународних пријава патената.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2006
<![CDATA[ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА]]>, 28.02.2018. Wed, 28 Feb 2018 00:00:00 e 1. Радно место за финансијски надзор над радом организација за колективно остваривање ауторског права


Са условима за пријављивање, роком за подношење пријава на конкурс и другим информацијама можете се упознати на следећем линку:
- Информације о јавном конкурсу за попуњавање извршилачких радних места (pdf)
- Изјава о сагласности за прикупљање података на јавном конкурсу за извршилачка радна места ]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2002
<![CDATA[СЕМИНАР О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У БЕЧЕЈУ]]>, 26.02.2018. Mon, 26 Feb 2018 00:00:00 e У општини Бечеј, 23.фебруара 2018.године, одржан је семинар на тему „Улога интелектуалне својине у брендирању пољопривредних производа“. Семинар су организовали Привредна комора Србије - Рeгионална привредна комора Нови Сад и Завод за интелектуалну својину Републике Србије са асоцијацијом примарних пољопривредних произвођача Војводина аграр из Бечеја и намењен је институцијама и привредним друштвима који желе да афирмишу своје производе и услуге, у циљу подизања конкурентности и боље тржишне позиционираности, кроз заштиту права интелектуалне својине. Скуп је део акције за подизање свести о значају права интелектуалне својине, унапређења пољопривредне производње и стварања производа са додатном вредношћу.
Током семинара било је речи о препознавању релевантног права за производе из области пољопривреде када су и представљени услови за заштиту појединих права индустријске својине са примерима. Током семинара су представљене и услуге Завода за интелектуалну својину за мала и средња предузећа. На крају семинара представница ПИК Бечеј АД из фабрике за прераду поврћа Флора, упознала је присутне о ресурсима и радним јединицама са којима ова компанија располаже и као пример из праксе дала је пресек заштићених права овог привредног субјекта и управљања интелектуалном својином у процесу редизајна својих знакова. Семинар се одржао у оквиру ЕУ пројекта VIP4SME на коме је Завод један од партнера. ]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2000
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 14.02.2018. Wed, 14 Feb 2018 00:00:00 e бити одржана у четвртак, 22. фебруара, са почетком у 12 часова.
За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1998
<![CDATA[OБАВЕШТЕЊЕ]]>, 01.02.2018. Thu, 01 Feb 2018 00:00:00 e ]]> http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1996 <![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ У ОКВИРУ ГАСТРО ФОРУМА У ЛЕСКОВЦУ]]>, 24.01.2018. Wed, 24 Jan 2018 00:00:00 e Tом приликом учесницима поменуте манифестације одржано је предавање „Поступак заштите производа ознакама географског порекла“ од стране стручњака из Завода. Учесници форума имали су прилику да се упознају са именом порекла, географском ознаком, признањем статуса овлашћеног корисника ознаке географског порекла, посебним својствима и квалитетом производа обележених ознаком географског порекла, сертификацијом и контролом квалитета производа, начином обележавања ових производа у Европској унији и у Републици Србији као и са бројним примерима из праксе који илуструју ову материју. ]]> http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1994 <![CDATA[СЕМИНАР О ПАТЕНТИМА НА ИНСТИТУТУ БИОСЕНС]]>, 23.01.2018. Tue, 23 Jan 2018 00:00:00 e У Институту Биосенс Универзитета у Новом Саду, одржан је за истраживаче који нису до сада прошли овај вид обуке, семинар о заштити проналазака патентом са примерима претраживања патентне документације. С обзиром да су истраживања на Институту у вези са применом информационо-комуникационих технологија у пољопривреди, фокус предавача Завода је био на заштити проналазака примењених уз помоћ рачунара.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1992
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 15.01.2018. Mon, 15 Jan 2018 00:00:00 e бити одржана у четвртак, 18. јануара, са почетком у 12 часова.
За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде. ]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1988
<![CDATA[ГРАД БЕОГРАД ДОДЕЉУЈЕ НАГРАДЕ ЗА ДОСТИГНУЋА У 2017. ГОДИНИ - ПРИЈАВЕ ДО 20. ФЕБРУАРА]]>, 05.01.2018. Fri, 05 Jan 2018 00:00:00 e У области науке, награда се додељује проналазачу или групи проналазача, са пребивалиштем на територији града Београда од најмање годину дана, за проналазак који је у складу са законом којим се уређује правна заштита проналазака, признат и уписан у законом утврђен регистар и објављен током 2017. године.

Право предлагања кандидата за награду имају правна и физичка лица.

Предлог се доставља у писаној форми, са образложењем и назнаком награде за коју се кандидат предлаже (у области науке за проналазак). Уз предлог се прилаже документација (два примерка публикованог дела, каталога, касете, CD-а, DVD-а, планови, пројекти односно друга одговарајућа документација ако по природи ствари дело није могуће доставити; радна биографија кандидата, критике, стручна мишљења), која се након одлучивања о награди не враћа предлагачу.

Предлози за доделу Награде Града Београда за проналазак достављају се преко Секретаријата за привреду Градске управе града Београда (Писарница је у улици Краљице Марије бр. 1), телефон: 011 7157-382.

Више о награди погледајте овде:
http://www.beograd.rs/cir/beoinfo/1743574-obavestenje-o-o-uslovima-za-dodeljivanje-nagrada-grada-beograda-za-2017-godinu/

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1984
<![CDATA[Патенти, Жигови, Дизајн: <br/> упутства, обрасци, претраживање, класификација, прописи]]>, 03.01.2018. Wed, 03 Jan 2018 00:00:00 e
> Систем за електронско подношење
> Информационе услуге

Патенти > упутства, обрасци, претраживање, класификација, прописи

Жигови > упутства, обрасци, претраживање, класификација, прописи

Дизајн > упутства, обрасци, претраживање, класификација, прописи

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=1990