Zavod za intelektualnu svojinu | Vesti http://www.zis.gov.rs/ Vesti zavoda za intelektualnu svojinu. Zavod za intelektualnu svojinu <![CDATA[ИЗЛОЖБА О ПРОНАЛАЗАЧИМА У МАЛОМ ДНЕВНИКУ]]>, 26.11.2020. Thu, 26 Nov 2020 00:00:00 e У уторак, 24. новембра 2020. године, емитована је емисија „Мали дневник“ на РТС-у у којој је једна од тема била изложба о нашим познатим проналазачима у Музеју науке и технике у Београду и интелектуална својина, а поводом јубилеја „100 година Завода за интелектуалну својину“.
Како деца виде проналаске и како разумеју интелектуалну својину, погледајте у интервјуу који је наша колегиница дала водитељима Малог дневника.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2550
<![CDATA[МОНОГРАФИЈА „СТО ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ“]]>, 23.11.2020. Mon, 23 Nov 2020 00:00:00 e Поводом 100 година постојања Завода за интелектуалну својину, Завод је издао монографију у којој је приказана историја рада Завода од свог оснивања, 15. новембра 1920. године, али и историја заштите интелектуалне својине у Србији која сеже још даље у прошлост, од потписивања Париске конвенције.

Монографију можете погледати овде.


]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2545
<![CDATA[ИЗДАТЕ ПОШТАНСКЕ МАРКЕ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА ЗАВОДА]]>, 23.11.2020. Mon, 23 Nov 2020 00:00:00 e Поводом 100 година од оснивања Завода за интелектуалну својину, Пошта Србије је издала четири пригодне поштанске марке које се налазе у поштанском саобраћају од 13. новембра 2020. године.

На поштанским маркама налазе се мотиви: зграде у Крунској 14, седишта тадашње Управе за заштиту индустријске својине и портрет др Јанка Шумана, првог председника Управе; неколико мотива са Пиротског ћилима, заштићене ознаке географског порекла; први патент који је регистрован у Србији 1921. године за „Уређај казана за печење ракије“, проналазача Милана Т. Јовановића, казанџије из Новог Сада, и зграда садашњег седишта Завода у улици Кнегиње Љубице 5, у Београду.

Поштанске марке ће бити у поштанском саобраћају у години издања и у наредне три године у свим поштама Србије. За филателисте, комплет у табаку, са ковертама и печатом првог дана, може се наћи у специјализованој радњи Поште Србије „Филателија“ у Таковској 7, али и у згради Главне поште у Таковској 2. Више о овом издању из Програма пригодних поштанских марки можете видети на интернет презентацији Поште Србије.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2548
<![CDATA[ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА]]>, 18.11.2020. Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 e Расписан је јавни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у Заводу за интелектуалну својину, и то за:
1. Радно место за финансијске послове, у звању саветника, у Групи за финансијске послове.

Више о јавном конкурсу можете видети овде.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2538
<![CDATA[ОДРЖАНА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА: 100 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 18.11.2020. Wed, 18 Nov 2020 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину обележио je 100 година постојања и рада oдржавањем онлајн конференције са обраћањима високих представника Владе Републике Србије као и најзначајнијих институција из области интелектуалне својине света и Европе, али и домаћих стручњака из различитих области који су учествовали у панел дискусији.
Снимак конференције можете видети ОВДЕ.

По речима Владимира Марића, директора Завода за интелектуалну својину, реч је о важном јубилеју за ову земљу и овај народ, јер је заправо 15. новембра 1920. године, одмах након завршетка Првог светског рата основана Управа за заштиту индустријске својине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана Србија слави век институционалне, правно уређене заштите патената, жигова, дизајна и других права интелектуалне својине. Историја интелектуалне својине у Србији започиње и раније, још 1883. године, када је донет први и до данас најважнији међународни уговор из ове области – Париска конвенција. Србија је, заједно са још свега десет земаља света, поставила темељ међународног права интелектуалне својине којим су установљени основи принципи заштите ових права који су још увек у употреби. Већ наредне, 1884. године, имали смо и прве националне прописе из ове области – Закон о заштити модела и мустара и Закон о заштити фабричких и услужних жигова. Данас је Завод за интелектуалну својину институција која својим прописима прати најсавременија решења из области интелектуалне својине што је потврдила и Европска комисија у недавном извештају потврдивши напредак Србије у преговарачком Поглављу 7- Интелектуална својина. Завод је урадио доста на дигитализацији свог пословања и данас се могу електронски подносити пријаве за заштиту права интелектуалне својине а све базе података о правима интелектуалне својине су доступне и електронски.

Након обраћања Владимира Марића, прочитана је честитка председнице Владе Републике Србије, премијерке Ане Брнабић, која је истакла да Влада Републике Србије поклања велику пажњу развоју и заштити интелектуалне својине која је један од кључних алата за трансформацију домаће привреде базиране на иновацијама и креативности. Истакла је да је удео креативних индустрија које у потпуности почивају на правима интелектуалне својине, као што су информационе технологије, филмска, музичка или издавачка делатност, у бруто националном дохотку преко 5%. Само извоз у области креативних индустрија порастао је последње две године за 46.7%, а годишње се повећа број привредних субјеката у овој области за 25%. Влада је подржала развој креирања интелектуалне својине и пореским подстицајима као што су „Убрзани одбитак трошкова истраживања и развоја“ и међународно познати механизам „IP Box” чијим коришћењем наше компаније могу да се ослободе пореза на добит.

Анђелка Атанасковић, министарка приреде Републике Србије честитала је видео обраћањем овај значајан јубилеј Заводу за интелектуалну својину оценивши да је интелектуална својина важна полуга економског и културног просперитета земље. Министарка Атанасковић истакла је да не постоји ни једно просперитетно друштво које не поштује права интелектуалне својине. Значај постојања ефикасног система интелектуалне својине огледа се и у томе да је долазак страних инвеститора уско повезан и са гаранцијама поштовања права интелектуалне својине. У том смислу су надлежности и све активности које Завод спроводи од значаја за нашу привреду, а нарочито у области образовања и подизања свести о значају интелектуалне својине, као и у активностима подршке нашим привредним субјектима са услугом Дијагностике интелектуалне својине.

Господин Дарен Тонг, генерални директор Светске организације за интелектуалну својину-WIPO, у свом видео обраћању у којем је честитао јубилеј Заводу истакао је и да је Србија изнедрила тако значајне научнике као што су Михаило Пупин и Милутин Миланковић који су у протеклом веку дали изузетан допринос свету кроз своје иновације и научна достигнућа. Истакао је да никад није било значајније него сада, да се подрже у заштити и комерцијализацији права интелектуалне својине они који раде на развоју иновација, односно да се подрже научници и предузетници, да би своја решења учинили доступним на тржишту. Господин Тонг је направивши паралелу са Новаком Ђоковићем, рекао да је лопта на нашем терену и да национални заводи и друштво у целини треба да учине све да помогну у остварењу овог циља.

Господин Антонио Кампинос, председник Европске патентне организације чији је Србија члан од 2010. године, честитајући јубилеј Заводу, истакао је и да је Завод дао значајан допринос својим активностима и разменом праксе унутар мреже чланица Европског патентног завода. Нарочито је истакао допринос у новом пројекту ПАТЛИБ 2.0, затим преношењем искустава у активностима сарадње са малим и средњим предузећима, центрима за трансфер технологија и у извођењу услуге Дијагностике интелектуалне својине за привредне субјекте. Сарадња Европског завода за патенте и држава чланица огледа се и у чињеници да је поступак испитивања патената унифициран у свим земљама. Такође, истакао је да будући правци развоја технологија као што су вештачка интелигенција, адитивна производња, складиштење енергије, и друге технологије које су у успону, утиру пут новој европској економији, а патентни систем је ту да им осигура инвестиције.

Иако Србија није чланица Европске уније што је услов за чланство у Европском Заводу за интелектуалну својину - ЕУИПО, Завод за интелектуалну својину Србије активно сарађује са овом Европском организацијом у чијој су надлежности заштита жигова и индустријског дизајна на територији Европске уније, и користи савремене алате и праксу ЕУИПО-а у свом раду. О томе је говорио и Кристијан Аршамбо, извршни директор ЕУИПО у свом видео обраћању у којем је честитао значајан јубилеј Заводу.

Кетрин Шамартин, директорка Института за интелектуалну својину Швајцарске, у свом говору је истакла дугогодишњу сарадњу Института и Швајцарске владе са институцијама у Србији, и са Заводом за интелектуалну својину у подршци иновацијама и заштити ознака географског порекла, а у току је и пројекат који је директно у вези подршком институцијама за подршку иновацијама и са заштитом интелектуалне својине. Такође, истакла је и да позиција Швајцарске на првом месту Глобалног индекса иновација већ неколико година за редом, има корене још у 19. веку када су предузетништво и иновације били незаобилазни у пословним подухватима.

У другом делу конференције, одржана је панел дискусија под називом „Интелектуална својина: Изазови дигиталног доба – перспектива Србије”, на којој су учествовали: Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност Републике Србије, Михаило Весовић, директор Сектора за стратешку анализу, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије, Ирена Ђорђевић, координаторка за истраживања Извршне канцеларије НАЛЕДА-а и проф. др Слободан Марковић, професор права интелектуалне својине на Правном факултету Универзитета у Београду.

Проф. др Слободан Марковић, осврнуо се на дефиницију строгог ефикасног система заштите ауторског права којим се апсолутно обезбеђује економска корист за аутора коју тренутна дигитална револуција мало и оповргава. Интернет је данас преузео улогу посредника у дистрибуцији ауторских дела без потребе ангажовања посредничких индустрија. Стварање и дистрибуција одређених категорија ауторских дела постала је доступнија ауторима уз помоћ дигиталних технологија. С друге стране, масовна пиратерија која се дешава овим путем није угрозила саму креативност аутора, али сами аутори, сем изузетака, ретко могу да очекују значајнију економску корист од такве - шире доступности њихових дела. Такође, поменуо је анализу Мартина Кречмера, професора са Универзитета у Глазгову, „Does Copyright Law Matter“ која помиње управо ту неравноправну расподелу прихода ауторима. Професор Марковић је истакао и да успон креативних индустрија у дигиталном добу има превасходно економски, али и политички утицај, а Србија као земља прати тај тренд и чак је ауторско право постало и део опште политике.

Иван Ракоњац, директор Фонда за Иновациону делатност, поред честитки за први век постојања Завода, истакао је да имати добру идеју није довољно да се она и реализује. Пут од идеје до реализације је веома дугачак, а на том путу финансирање развоја добрих идеја на самом почетку, један је од кључних фактора за појаву новог производа на тржишту. Скоро све државе, па и Србија, имају одређене механизме да подрже рани развој идеје, прототипа, технологије, а неки од њих су и програми Фонда за иновациону делатност. Према структури предузећа која конкуришу за пројекте у програму раног развоја доминирају стартапови у области информационих технологија, док компаније које конкуришу за програме суфинансирања иновација, самостално, или у конзорцијуму са научно-истраживачким институцијама, су углавном инжењерске иновације из области машинства, електротехнике, биотехнологије, пољопривреде и прехрамбених технологија.

Михаило Весовић, представник Привредне коморе Србије говорио је о колективном жигу „Чуваркућа“ који је регистрован ове године и представља део кампање „Стварано у Србији“. Тренутна ситуација је указала колико је значајна сигурност производа и сигурност ланца добављача. Србија није осетила велике последице јер се прехрамбена индустрија углавном базира на домаћим произвођачима и није било прекида у ланцу снабдевања током пандемије. Зато се управо кроз овај жиг промовишу домаћи производи, јер њега могу понети они производи који су произведени од најмање 80% домаћих сировина у Србији. Напомињемо да је сигурност квалитета вредност, а вредност производа носи са собом и вредност интелектуалне својине. Ефекат ове акције је био јако афирмативан, и до сада је преко 300 производа понело жиг „Чуваркућа“, пре свега из прехрамбене индустрије али и металске индустрије, из фармацеутске индустрије, а укључиле су се и текстилна, па и грађевинска индустрија.

Ирена Ђорђевић, координаторка за истраживања НАЛЕД-а, говорила је о Глобалном индексу иновација који су многе земље света усвојиле као корективни фактор за доносиоце одлука у државама у ком правцу да иду за даље побољшање. Ова тема је постала веома важна за Србију, и истакла је где су добри а где лоши показатељи за Србију, која је поправила своју позицију за четири места. НАЛЕД ће се залагати да се формира Координационо тело за иновације и да се унапреди екосистем за инвестиције а на основу искустава корисника. Такође, најавила је и нови пројекат НАЛЕД-а за предузетнике кроз неколико компоненти за развој иновација али и заштиту интелектуалне својине. Такође похвалила је активности Завода да са новим приступом приближе тематику заштите интелектуалне својине јавности као и као и активности Иновационог фонда.

На крају конференције истакнуто је да се прослави јубилеја придружио и Музеј науке и технике отварањем изложбе „Наши велики изумитељи“ која ће бити отворена током новембра и децембра месеца 2020. године, а Јавно предузеће Пошта Србије подржала је овај значајан јубилеј издавањем 4 поштанске марке са мотивима: првог патента „Казана за печење ракије“, Пиротског ћилима, ликом првог директора Завода, др Јанка Шумана и са зградом Завода.

Током конференције приказан је и кратак филм о Заводу за интелектуалну својину који можете погледати овде.

Снимак догађаја ће бити доступан и након одржаног догађаја на Јутјуб каналу Завода за интелектуалну својину. Линк за праћење догађаја: https://100godinazavoda.rs/

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2540
<![CDATA[КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈНУ]]>, 17.11.2020. Tue, 17 Nov 2020 00:00:00 e Придружите нам се и пратите конференцију уживо преко YouTube канала Завода данас у 11:00 часова на следећем линку https://www.youtube.com/watch?v=dSH7eRYGjbQ.


Програм конференције можете видети на 100godinazavoda.rs.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2535
<![CDATA[ЗНАЧАЈ ДИЗАЈНА КАО ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ЗА ПОСЛОВАЊЕ – ПРИЧЕ ИЗ СРПСКИХ КОМПАНИЈА]]>, 11.11.2020. Wed, 11 Nov 2020 00:00:00 e Спољашњи изглед неког производа, било да је то производ намењен за широку употребу или за одређене тржишне нише, један је од кључних фактора који нас привлачи производу.

За компаније које базирају конкурентност на различитости својих производа, у том естетском или појавном облику, заштита индустријског дизајна као права интелектуалне својине представља значајно средство за заштиту или унапређење конкурентности. Индустријским дизајном се штити нови спољашњи изглед неког тродимензионалног или дводимензионалног производа или његовог дела, који је дефинисан линијама, контурама, бојама, обликом, текстуром или материјалом.

Како индустријски дизајн као право интелектуалне својине користе у свом пословању неке српске компаније, погледајте овај кратки ВИДЕО.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2532
<![CDATA[ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАШИ ПОЗНАТИ ИЗУМИТЕЉИ“ У МУЗЕЈУ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ]]>, 10.11.2020. Tue, 10 Nov 2020 00:00:00 e У Музеју науке и технике у Београду, поводом обележавања 100 година Завода за интелектуалну својину отворена је поставка изложбе „Наши велики изумитељи“.

Посетиоци изложбе ће моћи да се упознају са 14 наших проналазача који су својим проналасцима, али и другим научним и инжењерским достигнућима допринели технолошком напретку Србије и света.

Изложбу можете посетити током новембра и децембра месеца, у Стакленој сали Музеја науке и технике, Скендер-бегова 51. Више о изложби погледајте ОВДЕ.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2530
<![CDATA[РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ ПАТЕНТНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ]]>, 09.11.2020. Mon, 09 Nov 2020 00:00:00 e На Фармацеутском факултету у Београду, у суботу, 7. новембра 2020. године, одржан је семинар за специјализанте индустријске фармације овог факултета, и представља наставак сарадње између овог факултета и Завода за интелектуалну својину већ седму годину за редом.
Предавачи Завода упознали су учеснике семинара са значајем заштите права интелектуалне својине у фармацеутској индустрији са посебним освртом на патентну заштиту и њеним специфичностима у овој области. Други део семинара био је посвећен претраживању патентне документације у јавно доступној бази Еspacenet којом администрира Европски завод за патенте.

Полазници семинара били су у прилици да се детаљније упознају са алатима за претраживање које ова база нуди, а затим и да активно учествују у радионици са посебно припремљеним примерима претраживања патентних докумената. Присутни специјализанти су као и претходних година показали велико интересовње за ову тему својим активним учествовањем у овој комбинованој радионици која се одвијала уживо али и са онлајн праћењем од стране неколико учесника.​
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2528
<![CDATA[ 6. НОВЕМБАР – ДАН РОЂЕЊА ВУКА СТЕФАНОВИЋА КАРАЏИЋА]]>, 06.11.2020. Fri, 06 Nov 2020 00:00:00 e На данашњи дан 1787. године у Тршићу је рођен Вук Стефановић Караџић, српски филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних умотворина и писац првог речника српског језика. Вук је најзначајнија личност српске књижевности прве половине XIX века. Учествовао је у Првом српском устанку, затим се 1813. године сели у Беч, где упознаје Јернеја Копитара, на чији је подстицај кренуо у прикупљање српских народних песама, реформу ћирилице и борбу за увођење народног језика у српску књижевност. О плодовима њиховог пријатељства прочитајте у следећем тексту који је написао Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, „Вук Караџић и Јернеј Копитар – плодови једног пријатељства“.

Вук Стефановић Караџић долази у Беч 1813. године, као избеглица из Србије, након пропасти Карађорђевог устанка. У то време он је огорчен и несрећан због страшне судбине која је задесила његове сународнике, због чега највише криви српске великаше, њихову неслогу и грамзивост. Испоставиће се међутим да је његов долазак у главни град Аустрије био судбински важан за његов даљи пут српског културног просветитеља и једну од најважнијих личности коју је наша историја икада дала. На Вуковом путу од јадарског чобанина до оца српске писмености, једна личност се посебно издваја: Јернеј Копитар. Он је био кључна особа која је у Вуку пробудила самопоуздање и дала узлет његовој љубави према народној поезији и народном стваралаштву. И Јернеј и Вук имали су донекле сличне судбине. Обојица су до своје десете године чували овце, очеви су их безуспешно спремали за свештенички позив, патили су због свог физичког изгледа, кроз живот су се пробијали сами, вођени само својом упорношћу, марљивошћу и генијалношћу... Цео текст погледајте ОВДЕ

Слика Вука Караџића уз ову вест је дело сликара Уроша Кнежевића из 1846. године.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2526
<![CDATA[ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 100 ГОДИНА ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 05.11.2020. Thu, 05 Nov 2020 00:00:00 e Са великим задовољством вас позивамо да се придружите прослави нашег јубилеја – стогодишњици Завода за интелектуалну својину коју обележавамо у уторак, 17. новембра 2020. године. Тим поводом организујемо конференцију током које ће се поред директора Завода и представника Владе Републике Србије, обратити и генерални директор Светске организације за интелектуалну својину – WIPO, председник Европске патентне организације – EPO, извршни директор Завода за интелектуалну својину Европске уније – EUIPO и директорка Швајцарског института за интелектуалну својину.
Бићете у прилици да се упознате са историјом интелектуалне својине у Србији кроз кратки филм о Заводу, и са монографијом „Сто година Завода за интелектуалну својину“, издатом посебно за ову прилику. У другом делу конференције биће организована панел дискусија са представницима Привредне коморе Србије, Фонда за иновациону делатност и професором Правног факултета у Београду.

Придружите нам се и пратите конференцију путем интернета 17. новембра 2020. године, са почетком у 11:00 часова. Пренос ће се одвијати уживо из Клуба посланика. Линк преко когa можете пратити пренос прославе и видети њен програм налази се на 100godinazavoda.rs.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2523
<![CDATA[ЗНАЧАЈ ЖИГА КАО ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ЗА ПОСЛОВАЊЕ - ПРИЧЕ ИЗ СРПСКИХ КОМПАНИЈА]]>, 04.11.2020. Wed, 04 Nov 2020 00:00:00 e Жиг је некада једно од највреднијих добара неког привредног субјекта иако представља нематеријалну имовину, па су тако, на пример, жигови компанија Coca-Cola или Apple неки од највреднијих жигова на свету.

Због великих улагања у препознатљивост знака компаније, њених производа или услуга на тржишту кроз маркетиншке активности, увек је пожељно имати заштићен знак жигом који обезбеђује сигурност улагања кроз искључиво право на коришћење таквог знака за обележавање одређене робе или услуга.

Kако неке од српских компанија користе свој жиг у пословању и колики је значај заштите жига за будућност компаније, погледајте овај кратки ВИДЕО.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2520
<![CDATA[ВЕБИНАР „АУТОРСКО ПРАВО У ЕУ- ЗАШТИТА АУТОРСКОГ ПРАВА У ДИГИТАЛНОЈ ЕРИ“]]>, 30.10.2020. Fri, 30 Oct 2020 00:00:00 e Дана 28. и 29. октобра је одржан вебинар на тему ауторског права Европске уније у дигиталном добу. Вебинар је организован од стране Министарства за европске интеграције и Европског института за државну управу (EIPA) из Великог Војводства Луксембурга, уз сарадњу Завода за интелектуалну својину.
На вебинару су обрађене теме које су биле споменуте на семинару о ауторском праву одржаном у децембру 2019. године у просторијама Завода за интелектуалну својину, а веома су актуелне. Главне теме које су биле заступњене на вебнару односе се на право саопштавања јавности у судској пракси Суда правде ЕУ, режим одговорности онлајн посредника, дигитално исцрпљење права, улогу организација за колективно остваривање права у дигиталном добу и терет доказивања у парницама поводом повреде ауторског права. Представљени су такође релевантни случајеви из праске Суда правде ЕУ.

На вебинару су учествовали представници Завода за интелектуалну својину, судије, представници организација за колективно остваривање ауторског и сродних права и адвокати.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2517
<![CDATA[ЗНАЧАЈ ПАТЕНТА КАО ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ ЗА ПОСЛОВАЊЕ - ПРИЧЕ ИЗ СРПСКИХ КОМПАНИЈА ]]>, 28.10.2020. Wed, 28 Oct 2020 00:00:00 e Ове године се навршава 100 година постојања и рада Завода за интелектуалну својину. У склопу прославе овог јубилеја снимљено је и неколико кратких филмова о коришћењу права интелектуалне својине у пословању од стране наших привредних субјеката, носилаца патената, жигова и дизајна.
Први од тих филмова који можете погледати посвећен је патентима. За компаније које развијају нова техничких решења, патент је најважније право интелектуалне својине којим могу да сачувају конкурентност својих производа. Једном када се нађу на тржишту, конкуренција често може произвести реверзибилним инжењерингом исти производ, за чији развој су уложени бројни ресурси, од знања, материјалних улагања до времена. У овом кратком филму погледајте како патент може користити остварењу пословних циљева компанија.

Погледајте ВИДЕО на YouTube каналу Завода за интелектуалну својину.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2514
<![CDATA[ПРИНЦИПИ ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРАКСЕ ЕУ - ЦП5]]>, 27.10.2020. Tue, 27 Oct 2020 00:00:00 e Завод успешно сарађује са ЕУИПО-ом у погледу усаглашавања праксе са принципима праксе држава чланица Европске уније у области жигова. У сарадњи са ЕУИПО-ом, принципи заједничке праксе под називом: Релативни разлози - вероватноћа довођења у забуну (утицај недистинктивних/слабих елемената), преведени су и укључени у Методологију поступања Завода за интелектуалну својину у поступцима за признање жига и у поступцима по регистрованим жиговима која се налази на сајту Завода.
Овим путем Завод наставља успешну сарадњу са ЕУИПО-ом у погледу имплементације Принципа заједничке праксе ЕУ у области жигова. Методологију поступања Завода са укљученим ЦП5 принципима можете погледати на линку: www.zis.gov.rs/upload/documents/pdf_sr/ 2020.doc
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2511
<![CDATA[WIPO РАДИОНИЦА О МЕДИЈАЦИЈИ И АРБИТРАЖИ]]>, 15.10.2020. Thu, 15 Oct 2020 00:00:00 e Задовољство нам је да вас обавестимо да Светска организација за интелектуалну својину (WIPO), уз подршку Међународног удружења за заштиту интелектуалне својине (AIPPI) и Међународног друштва за лиценцирање (LESI) организује онлајн Радионицу о медијацији и арбитражи од 16. до 18. новембра 2020. године.
Радионица је намењена заступницима за патенте и жигове, адвокатима, арбитрима, саветницима и пословним људима који желе да се ближе упознају са међународним процедурама за медијацију и арбитражу, као и радом медијатора, арбитара и представника страна.

Више информација о догађају, нацрту програма и регистрацији можете погледати на линку:
https://www.wipo.int/amc/en/events/workshops/2020/arbmed/index.html]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2506
<![CDATA[ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКИХ РАДНИХ МЕСТА]]>, 14.10.2020. Wed, 14 Oct 2020 00:00:00 e Расписан је јавни конкурс за попуњавање извршилачких радних места у Заводу за интелектуалну својину, и то за:
1. Радно место за испитивање пријава патената и малих патената и израду извештаја о претраживању;
2. Радно место за испитивање пријава индустријског дизајна и послове дијагностификовања интелектуалне својине;
3. Радно место за евиденционе послове.
Више о јавном конкурсу можете видети овде.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2504
<![CDATA[ОТВОРЕН 34. ТЕСЛА ФЕСТ У НОВОМ САДУ]]>, 13.10.2020. Tue, 13 Oct 2020 00:00:00 e У понедељак, 12. октобра 2020. године отворен је 34. по реду Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва ТЕСЛА ФЕСТ који ће трајати до 15. октобра у Спортском центру „Војводина“ у Новом Саду. Фестивал је отворен у присуству представнице Градског већа за образовање, Дине Вучинић, која је доделила најбољем проналазачу и признање Светске организације за интелектуалну својину – WIPO, које се већ традиционално додељује током манифестације.

Иако се фестивал одржава у нешто мањем обиму због епидемиолошке ситуације, изложба је посвећена иновацијама у функцији развоја малих и средњих предузећа и већина изложених проналазака је нашла примену у привредним активностима. Након отварања, одржана је конференција о иновацијама и интелектуалној својини, на којој су представљене и услуге Завода за интелектуалну својину. У оквиру фестивала, уз помоћ удружења „Милутин Миланковић“, постављена је и изложба о животу и раду нашег великог научника, Милутина Миланковића, у години када се навршава 100 година од објављивања његове теорије о климатским променама у Паризу и приказан је филм о њему током конференције.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2502
<![CDATA[ОДРЖАН САСТАНАК НА ВИСОКОМ НИВОУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ (ЕУИПО) И ДЕЛЕГАЦИЈА ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА]]>, 24.09.2020. Thu, 24 Sep 2020 00:00:00 e Током 61. заседања Скупштине држава чланица Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), 23. септембра 2020. године, одржан је виртуелни састанак на високом нивоу Завода за интелектуалну својину Европске уније (ЕУИПО) са делегацијама земаља западног Балкана, које у ЕУИПО имају статус посматрача.
Састанак, којим је председавао извршни директор ЕУИПО, Кристијан Аршамбо, организован је ради размене информација о активностима институција у протеклих годину дана и разматрања важних питања даље међусобне сарадње. У свом обраћању, Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину, упознао је учеснике састанка са начином рада Завода у условима пандемије вируса КОВИД-19 и активностима Завода у периоду септембар 2019 – септембар 2020, које су од значаја за сарадњу Завода са ЕУИПО, попут усвајања новог Закона о жиговима и учешћа Завода у пројектима сарадње са ЕУИПО, у циљу хармонизације поступака регистрације жигова и индустријског дизајна у земљама чланицама Европске уније.]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2498
<![CDATA[61. ЗАСЕДАЊЕ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ WIPO]]>, 23.09.2020. Wed, 23 Sep 2020 00:00:00 e У периоду од 21. до 25. септембра 2020. година одржава се 61. заседање Скупштине држава чланица  Светске организације за интелектуалну својину – WIPO, у хибридном формату, у складу са здравственом ситуацијом изазваном пандемијом Ковид 19 и заштитним мерама.  Током уводних обраћања земаља чланица WIPO, директор Завода за интелектуалну својину, Владимир Марић, дао је изјаву у којој су истакнуте активности Завода у протеклом периоду у новим околностима које су без преседана у новијој историји света, из које издвајамо следеће.
Завод је у складу са поштовањем мера Републике Србије, која је прошла најтежи период кризе, у измењеном режиму рада, наставио да обавља своје дужности једнако ефикасно као и пре наступања кризе.  Околности су нас приморале да се више посветимо примени дигиталних технологија у пословању Завода и да запослени без икаквих тешкоћа решавају предмете по правима интелектуалне својине из својих домова када је то било неопходно. И у овом моменту,  половина запослених има могућност да ради од куће. Интензивно се радило и на промоцији електронских услуга, и када је реч о поднесцима, скоро 70% свих пријава за права индустријске својине долази нам путем онлајн подношења. У овим несвакидашњим околностима, Завод за интелектуалну својину припрема се и за обележавање важног јубилеја – 100 година свог постојања, између осталог и кроз издавање монографије о Заводу. Обележавање стогодишњице Завода дочекујемо и са добром вешћу о напретку Србије на листи „Глобалног индекса иновација“ за четири места у односу на претходну годину.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2496
<![CDATA[WIPO CONFERENCE ON THE GLOBAL DIGITAL CONTENT MARKET ]]>, 14.09.2020. Mon, 14 Sep 2020 00:00:00 e Светска организација за интелектуалну својину – WIPO, одржава онлајн конференцију о глобалном тржишту дигиталних садржаја од 16 - 18. септембра у времену од 13:00-15.30 часова.

Тема конференције су најновија достигнућа у сектору креативних индустрија која су последица примене дигиталних технологија на светском нивоу, посебно се фокусирајући на: нове пословне моделе у настајању, развијање локалног и глобалног тржишта, као и на пресудну улогу информационих технологија, од стварања садржаја до управљања правима интелектуалне својине.

Више о самом садржају ове конференције можете видети на следећем линку WIPO где се налази и линк за пренос конференције уживо.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2493
<![CDATA[СРБИЈА У ГЛОБАЛНОМ ИНДЕКСУ ИНОВАЦИЈА 2020]]>, 09.09.2020. Wed, 09 Sep 2020 00:00:00 e Глобални индекс иновација (GII) је пројекат који је 2007. године установила Светска организација за интелектуалну својину (WIPO). Од тад, годишњи извештаји Глобалног индекса иновација раде се сваке године.

Србија је према новом извештају Глобалног индекса иновација (GII) 2020, објављеном 3. септембра 2020. године, рангирана на 53. месту што је напредак за четири места у односу на 57. место у 2019. години. Глобални индекс иновација рангира економије из око 130 земаља према њиховим иновационим капацитетима кроз 80 веома детаљних улазних и излазних иновационих индикатора.

Током последњих 13 година, GII се наметнуо као референтна публикација за развој политика у области иновација широм света, омогућавајући дубље разумевање основних елемената за развој иновација који помажу у промоцији економског раста и развоја. Значајан број земаља сада има законе о иновационој политици који GII означавају као „мерило“ за иновационе перформансе.

Овогодишњи Глобални индекс иновација приказује стање финансирања иновација кроз истраживање еволуције постојећих финансијских механизама и указује на постојећи развој, као и на изазове који тек предстоје. Како се свет суочава са здравственом и економском кризом условљеном пандемијом коронавируса, а глобална јавност са нестрпљењем очекује иновативне нове третмане и вакцине, потреба за проценом финансирања иновација постала је хитнија него икад.

Профил Републике Србије према GII указује да су перформансе Србије у области иновација боље него што би се очекивало за земље са сличним бруто домаћим производом (БДП). У групи од 37 земаља са вишим средњим приходима Србија заузима 10. место, док је међу 39 европских земаља на 34. месту. Неки од индикатора у оквиру области „Knowledge & technology outputs“ у оквиру које је Србија остварила значајан напредак за 7 места су индикатори „Knowledge impact“ за 16 места и „Knowledge diffusion“ за 11 места. Ови индикатори одражавају број објављених научних чланака у односу на куповну моћ, као и извоз услуга у области информационих технологија у односу на укупан извоз. Такође, значајан напредак за пет места остварен је за индикатор извоза услуга у области културе и креативних индустрија по коме је Србија на 12. месту.

На овом успеху Србији је честитао господин Францис Гари, генерални директор Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) следећим речима: „Желим да честитам Србији напредак за четири места у Глобалном индексу иновација (GII), а такође и стогодишњицу оснивања Завода за интелектуалну својину, који има важну улогу у подстицању иновативности и креативности у Србији. Иновације су више него икад у центру привредног раста и конкуренције, и GII показује да је Србија остварила знатно боље резултате него што би се очекивало по показатељима који се односе на њене ресурсе. У том смислу, напредак Србије у иновационим перформансама и јачање њених иновационих резултата и инфраструктуре су посебни добродошли. Ми се радујемо наставку наше сарадње.

Глобалном индексу иновација 2020 може се приступити са сајта Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) путем следећег линка, https://www.wipo.int/global_innovation_index/en/2020/ где се могу скинути и прегледи показатеља по државама, па тако и за Србију.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2488
<![CDATA[ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И ИНТЕРНЕТ 2020]]>, 28.08.2020. Fri, 28 Aug 2020 00:00:00 e Kонференција Интелектуална својина и интернет 2020 биће одржана 4. септембра са почетком у 10 часова. Kонференцију по пети пут заједнички организују Правни факултет Универзитета у Београду и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Услед пандемије коронавируса конференција ће бити одржана онлајн, а заинтересовани ће моћи да је прате уживо путем следећег линка.
Током конференције ће бити представљен зборник "Интелектуална својина и интернет (2020)" чији је издавач Правни факултет Универзитета у Београду, уз подршку РНИДС. Зборник садржи радове водећих српских истраживача у области права интелектуалне својине и права интернета, а аутори ће током трајања програма представити најзначајније налазе својих радова.

На конференцији ће говорити више еминентних стручњака из ове области како из земље, тако и из иностранства, а неке од тема о којима ће се говорити су:
- Однос ауторског права и савремених технологија;
- Пракса Општег суда ЕУ у вези са повредом жига на интернету;
- Правни оквир који се примењује на нове генеричке домене (new gTLDs);
- Аспекти међународног приватног права који се тичу решавања спорова поводом назива домена и блокирању садржаја на интернету из угла регистра домена.
Више детаља о самој конференцији и предавачима можете видети на сајту РНИДС
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2486
<![CDATA[БРОШУРА „ВОДИЧ КРОЗ МЕРЕ ПОДРШКЕ РАЗВОЈУ ИНОВАТИВНЕ ПРИВРЕДЕ“ ]]>, 25.08.2020. Tue, 25 Aug 2020 00:00:00 e Припремљена је брошура под називом „Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“, са намером да се привреди на једном месту прикажу доступни подстицаји у области иновација.
Брошуру „Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде“ можете видети на следећем линку: https://inovacije.srbijastvara.rs/

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2483
<![CDATA[У БОРБИ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ COVID-19]]>, 06.08.2020. Thu, 06 Aug 2020 00:00:00 e Укључивање проналазача и научних истраживача у борбу против пандемије COVID-19 доводи до стварања нових проналазака који могу да се користе за сузбијање овог коронавируса али и других штетних последица изазваних коронавирусом на здравље и економију, како у земљи, тако и у другим државама погођеним пандемијом.
Као и за проналаске у другим областима, тако је за евентуалну каснију комерцијализацију проналазака у овој, сада веома актуелној области, пожељно обезбедити и неко од права интелектуалне својине. Веома је важно размишљати о патентној заштити на време и не откривати проналазак пре подношења патентне пријаве.

Нешто више о томе и како доћи до патентних докумената у вези са овом болешћу можете прочитати у ПДФ документу овде
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2477
<![CDATA[СВЕТСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ (WIPO) ДВОГОДИШЊИ МАСТЕР „ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ“ У ПОЉСКОЈ]]>, 04.08.2020. Tue, 04 Aug 2020 00:00:00 e Задовољство нам је да вас обавестимо о позиву Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за двогодишњи мастер програм „Интелектуална својина и нове технологије“ у заједничкој организацији WIPO, Завода за патентне Пољске и Јагилониан Универзитета у Кракову.
Више о овом мастер програму можете погледати у позиву и брошури у прилозима.

Скрећемо пажњу на могућност пријаве за WIPO стипендију, након пријављивања за мастер програм. Рок за подношење обе пријаве је 15. август 2020. године.

Будите слободни да се за додатна питања и објашњења обратите Татјани Стевановић tstevanovic@zis.gov.rs или телефон 2025 951.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2474
<![CDATA[ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ВИШЕГРАДСКИМ ПАТЕНТНИМ ИНСТИТУТОМ У ВЕЗИ СА МЕЂУНАРОДНИМ ПРИЈАВАМА ПАТЕНАТА]]>, 29.07.2020. Wed, 29 Jul 2020 00:00:00 e Завод за интелектуалну својину и Вишеградски патентни институт потписали су меморандум о сарадњи у вези са поступањем Вишеградског патентног института као међународног органа за израду извештаја о претраживању стања технике и међународног органа за претходно испитивање за међународне пријаве (PCT пријаве) које су поднете од стране држављана Републике Србије или лица која имају пребивалиште или седиште на територији Републике Србије, а у складу са Уговором о сарадњи у области патената (PCT- Уговор). Овај споразум ступа на снагу 1. септембра 2020. године.
Вишеградски патентни институт је међународна организација за сарадњу у области патената, са седиштем у Будимпешти, коју су основали национални патентни заводи четири државе: Чешке Републике, Мађарске, Републике Пољске и Словачке Републике. Скупштина Међународне уније за сарадњу у области патената Светске организације за интелектуалну својину је одредила Вишеградски патентни институт за међународни орган за израду извештаја о претраживању стања технике и међународни орган за претходно испитивање пријава за признање патената, те је Вишеградски патентни институт почео са радом 1. јула 2016. године.

Потписивањем споразума са Вишеградским патентним институтом пружа се могућност подносиоцима међународних пријава да изаберу који ће међународни орган бити надлежан за израду извештаја о претраживању стања технике, као и за претходно испитивања њихових пријава. Наиме, према важећим прописима једино је Европски завод за патенте надлежан да поступа као међународни орган за PCT пријаве које су поднели држављани Републике Србије или лица која имају пребивалиште или седиште на територији Републике Србије.

Међународна пријава патента подноси се на енглеском језику Заводу за интелектуалну својину Републике Србије или Међународном бироу Светске организације за интелектуалну својину. Ако у поступку формалног испитивања међународне пријаве подносилац пријаве достави Вишеградском патентном институту ранији извештај о претраживању стања технике извршиће се повраћај 40% износа таксе за међународни извештај о претраживању стања технике. Дакле, ако је у поступку по међународној пријави захтеван приоритет на основу националне пријаве и за ту пријаву је подносилац добио извештај о претраживању стања технике од Завода за интелектуалну својину, може се на основу таквог извештаја захтевати повраћај таксе за међународни извештај о претраживању стања технике.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2470
<![CDATA[ ОБАВЕШТЕЊЕ О ТАКСАМА]]>, 29.07.2020. Wed, 29 Jul 2020 00:00:00 e Од 1. августа 2020. године примењују се нови динарски износи републичких административних такси које се односе на списе и радње у вези са правима интелектуалне својине ("Службени гласник РС" број 98/20).
- усклађени динарски износи републичких административних такси које се односе на списе и радње у вези са правима интелектуалне својине (pdf).
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2472
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ О ОБЈАВАМА ПРИЈАВА ЖИГОВА]]>, 16.07.2020. Thu, 16 Jul 2020 00:00:00 e Закон о жиговима ("Службени гласник РС", бр. 6/2020) који је ступио на снагу 1. фебруара 2020. године, предвиђа могућност подношења приговора на пријаву жига у року од три месеца од датума објаве. Пријаве жигова које су поднете од ступања на снагу Закона, а за које Завод није нашао да постоје сметње за регистрацију према члановима 4-6. Закона, објављују се у службеном гласилу Завода - Гласнику интелектуалне својине.
Почев од Гласника број 2/2020 почеле су да се објављују пријаве жигова поднете по новом Закону. Ради убрзања поступка регистрације, Завод за интелектуалну својину ће пријаве жигова објављивати два пута месечно. Половином месеца ће се објављивати само пријаве жигова, а задњег дана у месецу ће се објављивати законима прописане информације о свим правима интелектуалне својине, укључујући и пријаве жигова за период од претходног Гласника.

У среду, 15. јула је изашао први Гласник који садржи искључиво објављене пријаве жигова ГИС 7а.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2468
<![CDATA[10. ЈУЛ – ДАТУМ РОЂЕЊА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И ДАН НАУКЕ У СРБИЈИ]]>, 10.07.2020. Fri, 10 Jul 2020 00:00:00 e На данашњи дан, 10. јула 1856. године у Смиљану, рођен је Никола Тесла и тај дан је 2010. године проглашен Даном науке у Републици Србији. Никола Тесла (1856-1943) несумњиво представља једног од највећих светских проналазача будући да на његовим проналасцима почива наш свакодневни живот.

Довољно је поменути његов систем наизменичних струја, те бројне проналаске из области струја високе фреквенције и високог напона, укључујући трансформатор назван његовим именом, као и из области бежичног преноса, где је, између осталог, дао пресудан допринос настанку радија. Поред даљинског управљања, чији је творац, његов проналазачки дух се огледао и у области генерисања и примене рентгенског зрачења, електротерапије, као и система расвете и области машинства.

Велики број својих проналазака Тесла је заштитио патентима. Упркос томе што је имао више сопствених компанија, Тесла је првенствено био заинтересован за лиценцирање својих патената ради прибављања материјалних средстава за развој нових проналазака, док му њихова производња и пласман нису били од примарног значаја. Будући да је Теслину пословну стратегију од самог почетка одликовао глобални приступ, то је условило и глобалност његове патентне стратегије, што поткрепљује чињеница да је за своје проналаске имао одобрене патенте у земљама на свих пет континената укључујући Јапан, Индију, Аустралију, Родезију, Мексико. До данас је утврђено да је Тесла за своје проналаске добио бар 311 патената у 27 различитих земаља света.

Списак свих патената Николе Тесле може се видети на сајту Музеја Николе Тесле, на следећем линку.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2466
<![CDATA[ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ]]>, 08.07.2020. Wed, 08 Jul 2020 00:00:00 e У складу са здравственом ситуацијом у граду Београду молимо све наше кориснике услуга да комуникацију са Заводом обављају телефоном или путем поште, као и да поднеске или пријаве подносе преко портала Е-пријава или поштом на адресу Завода, Кнегиње Љубице 5, Београд.
Такође, сви заинтересовани могу да се информишу о питањима заштите права интелектуалне својине путем вебсајта Завода, www.zis.gov.rs, на коме се о сваком праву интелектуалне својине налазе одговори на најчешћа питања странака, упутства за подношење пријава као и прописане таксе. На сајту Завода се налазе и контакт подаци.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2464
<![CDATA[ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ У ВЕЗИ СА ПРИМЕНОМ МЕДИЈАЦИЈЕ У ОБЛАСТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 29.06.2020. Mon, 29 Jun 2020 00:00:00 e Министарство правде, Привредни апелациони суд у Београду, Привредни суд у Београду, Апелациони суд у Београду, Виши суд у Београду и Завод за интелектуалну својину потписали су Споразум о сарадњи у вези са применом медијације у области интелектуалне својине дана 28. маја 2020. године.

С обзиром на ванредну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, пригодна свечаност уз присуство медија и свих заинтересованих страна ће накнадно бити организована ради представљања и промоције Споразума када околности то буду дозволиле.

Упутствo за унапређење примене медијације у Републици Србији од 28. јуна 2017. године истиче да је обавеза суда да пружи све потребне информације у циљу потпуне обавештености странака о могућности спровођења посредовања, те да подстиче активну сарадњу суда са екстерним партнерима на основу закључених протокола о сарадњи. У складу са наведеним, Министарство правде и судови у којима је извршена концентрација надлежности у области права интелектуалне својине, са једне стране, и Завод за интелектуалну својину, у чијој су надлежности стручни и административни послови који се односе на права интелектуалне својине, са друге стране, су препознали значај међусобне сарадње у овој специфичној области и неопходности унапређења услова за развој медијације, у циљу обезбеђивања квалитетније и ефикасније заштите права странака. Министарство правде ће подржавати спровођење Споразума и унапређење сарадње, те ће заједно са осталим потписницима континуирано предузимати активности ради упознавања шире јавности о могућностима и предностима медијације. Министарсво, судови и Завод су подржани од стране пројекта Европске уније „ЕУ уз правду“ у реализацији ове активности.

Планирано је да потписници Споразума циљеве потписивања Споразума остварују, између осталог, кроз континуирано информисање странака, адвоката и других релевантних страна о могућностима и предностима примене медијације у области интелектуалне својине, организовање заједничких активности, као што су конференције, семинари, саветовања, стручни програми, дани отворених врата и инфо-сесије у области медијације спорова који се односе на право интелектуалне својине, те успостављање континуираног дијалога и међусобном разменом информација у вези са могућношћу решавања спорова у области интелектуалне својине путем медијације.

Имајући у виду тренутно епидемиолошко стање, потписници ће разматрати начине на које могу предузети активности у циљу промоције медијације и осталих релевантних активности преко друштвених мрежа, веб сајта организација и других одговарајућих начина.

Као први резултат сарадње, Завод за интелектуалну својину је на свом сајту отворио одељак посвећен медијацији као и листу медијатора са специфичним знањима из области права интелектуалне својине, која је доступна како судовима, тако и свим другим заинтересованим лицима на сајту Завода за интелектуалну својину.

Брошура која садржи више информација о медијацији, њеним предностима, као и подацима о контакт особама из Завода доступна је овде.

Споразуму можете приступити путем следећег линка.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2461
<![CDATA[СЕМИНАР О КОРИШЋЕЊУ АУТОРСКИХ ДЕЛА НЕИДЕНТИФИКОВАНИХ НОСИЛАЦА ПРАВА]]>, 26.06.2020. Fri, 26 Jun 2020 00:00:00 e 25. јуна 2020. године у хотелу Метропол одржан је Семинар о коришћењу ауторских дела чији носилац права није идентификован или није пронађен. Семинар је, у оквиру пројекта Подршка реформи државне управе у Србији, организовала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину.

Семинар је организован са циљем да се институције које се баве дигитализацијом културне баштине - библиотеке, музеји, архиви, кинотеке, јавни радио и ТВ емитери и релевантна удружења носилаца ауторског и сродних права упознају са решењима из Директиве 2012/28 Европске уније о одређеним дозвољеним видовима коришћења ауторских дела чији аутор није познат и начином на који се наведена директива примењује у пракси. На семинару је представљен и нацрт релевантних одредаба измена и допуна Закона о ауторском и сродним правима.

Предавања су путем видео линка одржали представници Завода за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO), Међународне федерације удружења библиотека (IFLA), Међународне федерације организација за репрографска права (IFRRO), немачке колективне организације CEO VG Wort, Министарства културе Данске, Државног завода за интелектуалну својину Републике Хрватске и Грчке организације за ауторско право и консултант на пројекту, Олав Стокмо, који је био и модератор семинара. Учесницима семинара се обратила и представница Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), Анита Хус.

Семинару је присуствовало 25 учесника, представника следећих институција: Министарства за европске интеграције, Министарства културе, Народне библиотеке Србије, Народног музеја у Београду, Радио и телевизије Србије, Радио и телевизије Војводине, Архива Југославије, Матице Српске, Југословенске кинотеке, Завода за проучавање културног развитка, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Библиотеке града Београда и колективних организација: СОКОЈ, ОФПС, ОФА, ОРП И УФУС АФА заштита.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2459
<![CDATA[ПОЗИВ ФОНДА ЗА ИНОВАЦИОНУ ДЕЛАТНОСТ ЗА ИНОВАТИВНА ПРЕДУЗЕЋА]]>, 19.06.2020. Fri, 19 Jun 2020 00:00:00 e 15. јуна 2020. године расписан је нови позив Фонда за иновациону делатност на који иновативна предузећа регистрована у Србији могу да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој иновација, кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација.
Програм раног развоја намењен је микро и малим предузећима не старијим од пет година која развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту. Појединачно по пројекту додељује се максимално 80.000 евра којим се може покривати до 70% оправданих трошкова пројекта током 12 месеци. Програмом суфинансирања иновација додељује се финансијска подршка до 300.000 евра по пројекту за микро, мала и средња предузећа за максимално 70% укупних оправданих трошкова за развој нових производа, услуга или технологија са високом додатном вредношћу током 24 месеца. Из средстава оба програма могуће је финансирати трошкове националне и међународне заштите релевантних права интелектуалне својине.

Више о позиву који је отворен до 31. августа 2020. године, погледајте на сајту Фонда за иновациону делатност.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2457
<![CDATA[ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ИНТЕЛЕКТУАЛНОЈ СВОЈИНИ У КРАГУЈЕВЦУ]]>, 18.06.2020. Thu, 18 Jun 2020 00:00:00 e У Крагујевцу је у среду, 17. јуна 2020. године одржана радионица у оквиру пројекта “KnowING IPR” Европске уније, Дунавског транс-националног програма Interreg, у којем као партнер из Србије учествује Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља.


На позив Агенције, представница Завода за интелектуалну својину учествовала је као панелиста на радионици која је била намењена за представнике локалне самоуправе, за мала и средња предузећа из региона и за друга заинтересована лица.

Поред представника из Завода, панелисти су били и професор права интелектуалне својине са Универзитета у Крагујевцу, представник Бизнис инкубатора из Крагујевца и представник Фонда за иновациону делатност. Током радионице, од стране говорника представљене су основе о правима интелектуалне својине, различити модели коришћења права у пословању, подршка привредницима кроз обуке за коришћење система интелектуалне својине као и програми финансирања иновација и заштите интелектуалне својине.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2455
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 10.06.2020. Wed, 10 Jun 2020 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2453 <![CDATA[ВЕБИНАР „МЕДИЈАЦИЈА ПО WIPO ПРАВИЛИМА“ WIPO ЦЕНТРA ЗА АРБИТРАЖУ И МЕДИЈАЦИЈУ ]]>, 08.06.2020. Mon, 08 Jun 2020 00:00:00 e Задовољство нам је да вас обавестимо да ће у оквиру WIPO Центра за арбитражу и медијацију у уторак, 16. јуна 2020. године, у два термина, од 10.00 до 11.00 часова и од 17.00 до 18.00 часова, бити организован вебинар „Медијација по WIPO правилима“.

Учешће на вебинару можете да региструјете помоћу следећег линка:
https://www.wipo.int/meetings/en/topic.jsp?group_id=326
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2450
<![CDATA[УСПОСТАВЉАЊЕ БАЗЕ СУДСКИХ ПРЕСУДА - WIPO Lex-Judgments]]>, 14.05.2020. Thu, 14 May 2020 00:00:00 e Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је обавестила државе чланице да проширује постојећу базу закона и уговора из области интелектуалне својине (WIPO Lex), базом судских одлука из области интелектуалне својине (WIPO Lex-Judgments). Очекује се да ће ова база бити доступна за јавно коришћење до краја 2020. године.

Циљ базе WIPO Lex-Judgments је да омогући приступ подацима о судским системима и одлукама у области интелектуалне својине путем дисеминације водећих пресуда из области интелектуалне својине, које се сматрају преседанима или представљају убедљиво тумачење. Ове пресуде припремају непосредно државе чланице. База WIPO Lex-Judgments ће садржати библиографске податке пресуда који се могу претраживати и упућивања на одговарајуће националне законе и међународне уговоре. Поред наведеног, ова база ће унапредити приступ страним пресудама путем алата за аутоматско превођење, укључујући ту и WIPO Translate.

Одређени број држава чланица је успешно учествовао у пилот пројекту WIPO Lex-Judgments и резултати овог пилог пројекта су представљени током два догађаја које је WIPO организовао 2019. године. WIPO је позвао заинтересоване државе чланице да учествују у успостављању и раду ове базе.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2444
<![CDATA[WIPO ВЕБИНАРИ]]>, 07.05.2020. Thu, 07 May 2020 00:00:00 e Светска организација за интелектуалну својину – WIPO, покренула је иницијативу за одржавање низа онлајн вебинара у циљу приближавања услуга које пружа WIPO својим корисницима, а у време када су многи погођени различитим мерама и рестрикцијама у вези са пандемијом COVID-19.

Кроз различите онлајн вебинаре можете сазнати основне информације о: Мадридском систему за међунардону регистрацију жигова, Хашком систему за међународну регистрацију индустријског дизјана, PCT систему за међународну заштиту проналазака, алтернативном решавању спорова, порталима за интелектуалну својину WIPO и о другим темама.

Први овакав вебинар је на програму 26. маја 2020. године у 17 часова. Онлајн регистрација за учешће је на следећем линку Roving Webinar on WIPO Services and Initiatives.
Пронаћите и друге вебинаре на линку WIPO.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2442
<![CDATA[ПОДАЦИ О ЖИГОВИМА ИЗ СРБИЈЕ У БАЗИ WIPO - GLOBAL BRAND DATABASE]]>, 05.05.2020. Tue, 05 May 2020 00:00:00 e Од 30. априла 2020. године, у бази Global Brand Database коју одржава Светска организација за интелектуалну својину – WIPO, доступни су подаци за преко 56 000 жигова и пријава жигова који су регистровани или су у поступку регистрације у Заводу за интелектуалну својину за територију Републике Србије.
Тренутно су у наведној бази доступне за претраживање 64 базе жигова, углавном из националних завода, али и жигови за које је тражена регистрација у ЕУИПО за земље Европске уније, база међународно регистрованих жигова преко Мадридског система и ознака географског порекла преко Лисабонског система у WIPO, као и колекцијa регистрованих имена INN Светске здравствене организације. Бази Global Brand Database можете приступити овде, а кратким водичима за коришћење ове базе, у форми видео записа, на сајту WIPO.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2440
<![CDATA[НОВИ БРОЈ БИЛТЕНА ЕИЦ]]>, 30.04.2020. Thu, 30 Apr 2020 00:00:00 e Изашао је нови, тридесет четврти број Билтена Едукативно-информативног центра.
Нови број можете преузети овде.]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2438
<![CDATA[PATENTSCOPE WIPO COVID-19 колекција патентних докумената]]>, 27.04.2020. Mon, 27 Apr 2020 00:00:00 e Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) покренула је нову функционалност за претраживање у глобалној патентној бази PATENTSCOPE како би олакшала проналажење информација садржаних у објављеним патентним документима, а које могу бити од користи иноваторима који развијају нове технологије за борбу против COVID-19 пандемије.
PATENTSCOPE WIPO COVID-19 може да пружи  научницима, инжењерима, креаторима јавног здравља, индустрији и широј јавности лако доступне информације за побољшање откривања, превенцију и лечење болести попут новог коронавируса. PATENTSCOPE база садржи преко 83 милиона патентних докумената и пружа свеобухватну претрагу информација о патентима са вишејезичним могућностима претраживања и системом аутоматског превођења уз помоћ технологија вештачке интелигенције. Кроз нову функционалност, PATENTSCOPE WIPO COVID-19, доступне су колекције патентних докумената на бази десетине упита у оквиру идентификованих техничких области важних за откривање, превенцију у лечење COVID-19. Области у које су сврстани документи су: средства за личну заштиту, дијагностика, медицински објекти и транспорт, респиратори, медицински препарати, биониформатичке и информатичкке технологије у здравству, и друге.

Више о новој функциналности на сајту WIPO - PATENTSCOPE WIPO COVID-19

Погледајте и WIPO GREEN базу „зелених“, одрживих технологија.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2436
<![CDATA[26. АПРИЛ - СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ]]>, 24.04.2020. Fri, 24 Apr 2020 00:00:00 e ИНОВАЦИЈЕ ЗА ЗЕЛЕНУ БУДУЋНОСТ

Сваког 26. априла обележавамо Светски дан интелектуалне својине како би се подсетили улоге коју права интелектуалне својине имају у подстицању иновација и креативности. Ове године, Светски дан интелектуалне својине ставља иновације и права интелектуалне својине која их подржавају у фокус напора за стварање „зелене“ будућности. Зашто? Јер избори које доносимо данас, обликоваће наше сутра. Земља је наш дом и морамо бринути о њој.

Стварање пута ка зеленој будућности је императив модерног доба. Сви ми заједно треба да дамо одговоре том изазову и свако од нас, као појединац, треба да да допринос у његовом стварању. Пред нама су сложени задаци, али као што је познати природњак Дејвид Атенбороу рекао, „као врста, ми смо експерти за решавање проблема“. На нама је да створимо зелену будућност.

Имамо колективну мудрост, домишљатост и креативност да смислимо нове, ефикасније начине за обликовање наше животне средине са ниским садржајем штетних гасова угљеника. Али, за нас и будућа покољења, морамо да делујемо сада!

Кампања такође слави бројне проналазаче и креативце широм света који се зе залажу за зелену будућност и који развијају „чистије“ алтернативе технологијама заснованим на фосилним горивима, као и на одрживом систему производње хране и управљања природним ресурсима, а који користе систем интелектуалне својине да подрже своје напоре и њихово коришћење.

Истражујемо како уравнотежени и снажан систем интелектуалне својине може подржати зелену економију која ради за, а не против одрживости животне средине. Патентни систем подстиче иновације и развој и ширење еколошки прихватљивих технологија које нам омогућавају борбу са климатским променама и изградњу зелене будућности. Креативно размишљање у развоју производа и права на дизајн заједно подржавају оптимално коришћење ресурса и омогућавају дизајнерима да уложе своје време и талент у стварање корисних, атрактивних и еколошки прихватљивих производа за потрошаче.

Разматрамо како заштићени знакови – жигови, као и други идентификатори роба или услуга, подржавају настанак и раст предузећа изграђених на принципима одрживости животне средине, омогућавајући им да нуде шири спектар еколошки прихватљивих производа и услуга.

Видимо како права, попут географских ознака, подстичу одрживо коришћење природних ресурса и како се се кроз права оплемењивача биљака промовише развој отпорнијих култура као подршка глобалној сигурности хране.

Посматрамо како креатори, који кроз систем заштите ауторских права могу обезбедити средства за живот од свог рада, могу играти кључну улогу у стварању визије зелене будућности и њене немерљиве користи.

Као што је Ајнштајн једном рекао, не можемо наставити радити исту ствар више пута а очекивати другачије резултате. Ако желимо другачије резултате, морамо бити иновативни у својим приступима, размишљању и у пословним моделима.

Наша посвећеност, избор који доносимо сваки дан, производи које купујемо, истраживања која финансирамо, компаније које подржавамо и политике и закони које развијамо, одређиваће колико ће наша будућност бити зелена. Са иновативним размишљањем и стратешким коришћењем права интелектуалне својине, одрживост може бити на дохват руке.

Придружите нам се у истраживању могућности коју иновације и права интелектуалне својине имају у креирању пута ка зеленој будућности.

Више о теми Светског дана интелектуалне својине можете видети на сајту Светске организације за интелектуалну својину – WIPO.

Општи преглед права интелектуалне својине
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2431
<![CDATA[ЗВАНИЧНА FACEBOOK СТРАНИЦА ЗАВОДА]]>, 24.04.2020. Fri, 24 Apr 2020 00:00:00 e Поводом Светског дана интелектуалне својине и године у којој Завод обележава 100 година постојања, покренута је званична Facebook страница Завода за интелектуалну својину.

Можете нас пратити на адреси https://www.facebook.com/zisgovrs/.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2434
<![CDATA[ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗАВОДА ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ]]>, 02.04.2020. Thu, 02 Apr 2020 00:00:00 e
Годишњи извештај о раду Завода за интелектуалну својину можете преузети на овом линку.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2426
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ]]>, 25.03.2020. Wed, 25 Mar 2020 00:00:00 e Поштовани,

Од 24.3.2020. године омогућена је предаја поднесака који се односе на међународне жигове и то електронским путем на порталу еПријаве. Потребно је да одаберете опцију Нови поднесак -> е-Опште о међународним жиговима (назначења за Србију). За коришћење ове услуге неопходно је да поседујете квалификовани дигитални потпис.

Завод за интелектуалну својину

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2422
<![CDATA[ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИМЕНИ РОКОВА ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА]]>, 25.03.2020. Wed, 25 Mar 2020 00:00:00 e Влада Републике Србије, на седници одржаној 24. марта 2020. године, донела је Уредбу о примени рокова у управним поступцима за време ванредног стања, која ступа на снагу даном објаве у „Службеном гласнику РС“ број 41 од 24. марта 2020. године. Уредба се примењује и на рокове у управним поступцима пред  Заводом за интелектуалну својину. Тексту Уредбе можете приступити овде.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2424
<![CDATA[ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ]]>, 18.03.2020. Wed, 18 Mar 2020 00:00:00 e Обавештавамо све кориснике услуга Завода, да због увођења ванредног стања у Републици Србији због ширења епидемије вирусом COVID 19, од дана 18. марта 2020. године, Завод предузима потребне мере за спречавање ширења заразе. Имајући у виду да су због заштите од корона вируса, дате препоруке да се минимализује свако кретање и избегава окупљање у затвореном простору, апелујемо на све грађане да максимално искористе погодности дигитализације и апликације Е-пријава и да подносе пријаве/поднеске електронским путем.
Завод ће са наставити рад са странкама искључиво путем телефона или електронским путем, а пријем пријава и поднесака ће се вршити као и до сада, преко портала Е-пријава или путем поштанских пошиљки.

За све информације можете се обратити Заводу путем централе 011/2025800 или путем мејла .

Такође, апелујемо на грађане заинтересоване да се информишу о предметима у поступку или о питањима заштите права интелектуалне својине, да користе вебсајт Завода, www.zis.gov.rs, на коме се о сваком праву интелектуалне својине налазе одговори на најчешћа питања странака, упутства за подношење пријава као и прописане таксе. На сајту Завода, са десне стране сајта, налазе се и електронски регистри за: жигове, патенте, индустријски дизајн, ознаке географског порекла, и евиденција поднетих пријава за депоновање ауторских и сродних права. На страници са контактима дати су телефони одељења који се могу позвати за информације о предметима у поступку као и контакти Центра за едукацију и информисање за питања пре подношења пријава (011/2025835 или ).

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2420
<![CDATA[ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРЕТРАЖИВАЊУ У НОВОМ „ESPACENET“-У]]>, 06.03.2020. Fri, 06 Mar 2020 00:00:00 e У Заводу je 5. марта 2020. године, одржана радионица за коришћење нове верзије ESPACENET базе за претраживање патентне документације.

У радионици су учесници из различитих фирми и института имали прилику да се упознају са изменама у новој верзији Espacenet базе Европског патентног завода, која је заменила класични Espacenet крајем новембра 2019.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2418
<![CDATA[ПРИСТУПАЊЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МАРАКЕШКОМ УГОВОРУ]]>, 05.03.2020. Thu, 05 Mar 2020 00:00:00 e Код генералног директора Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) 24. фербуара 2020. године депоновани су инструменти о приступању Републике Србије Маракешком уговору за омогућавање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале.

Овај међународни уговор, у односу на Републику Србију, ступиће на снагу снагу 24. маја 2020. године.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2415
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ НА ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКОМ ФАКУЛТЕТУ У НОВОМ САДУ ]]>, 03.03.2020. Tue, 03 Mar 2020 00:00:00 e У петак, 28. фебруара 2020. године, на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду одржано је на позив предавање о заштити интелектуалне својине.
Тема предавања била је идентификација и заштита резултата истраживања појединим правима интелектуалне а нарочито заштита проналазака патентом у истраживачким пројектима. Посебно интересовање учесници су показали за тему управљања интелектуалном својином и регулисањем власништва над различитим облицима интелектуалне својине која настају током међународних пројеката на којима учествује факултет.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2413
<![CDATA[IN MEMORIAM - БЛАГОТА ЖАРКОВИЋ]]>, 27.02.2020. Thu, 27 Feb 2020 00:00:00 e 25. фебруара у Заводу је одржана комеморација недавно преминулом дугогодишњем директору Завода, Благоти Жарковићу. Комеморацији су присуствовали чланови породице, пријатељи и колеге господина Жарковића. О његовом лику и делу говорили су: Владимир Марић, директор Завода, др Слободан Марковић, професор Правног факултета Универзитета у Београду, др Александар Петровић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, Анђелко Главашевић, председник Управног одбора Савеза проналазача Војводине и Бранка Тотић, помоћник директора Завода. На комеморацији је приказан и снимак из архива РТС-а, из емисије Трезор, у коме господин Жарковић говори о делу Николе Тесле.
Сви говорници су веома надахнуто говорили о заслугама Благоте Жарковића за унапређење интелектуалне својине у бившој Југославији, о његовом доприносу афирмацији дела Николе Тесле, као и доприносу развоју проналазаштва и унапређењу стручне литературе из области интелектуалне својине. Са посебним пијететом су евоцирали успомене на његов визионарски дух, огромну радну енергију и поверење које је гајио према својим сарадницима.

Господин Жарковић је новембра 1975. године постављен за заменика директора, а затим 9 година касније, октобра 1984. године, за директора тадашњег Савезног завода за патенте. На челу Завода био је, с прекидом од две године, до одласка у пензију у јуну 2003. године.

Упамћен је као реформатор система интелектуалне својине у Југославији. На његову иницијативу, Законом о изменама и допунама Закона о заштити проналазака, техничких унапређења и знакова разликовања из 1990. године, извршене су радикалне измене патентног система Југославије – уведена је јака патентна заштита, продужено је трајање патената и укинуто поглавље о самоуправном начину уређивања овог права. Припремљени су, а потом и усвојени 1995. године нови закони и у другим областима интелектуалне својине: Закон о жиговима, Закон о моделима и узорцима, Закон о географским ознакама порекла и Закон о патентима.

Под његовим руководством Завод за патенте је 1992. године проширио поље свога деловања и на ауторско право и сродна права. Нови закон, који је донет 1998. године, садржао је значајне новине – обухватио је по први пут поред ауторског и сва сродна права – право интерпретатора, право произвођача фонограма, право произвођача база података и друга, чиме су заштићене инвестиције у стварање одређених нематеријалних творевина.

Током мандата Благоте Жарковића, Југославија је ратификовала 10 од укупно 24 међународне конвенције из области интелектуалне својине које су настале под окриљем Светске организације за интелектуалну својину.

Евоциране су успомене и на значајан допринос Благоте Жарковића афирмацији дела Николе Тесле. У време његовог руковођења Завод је тесно сарађивао са Музејом Николе Тесле. На његову иницијативу обрађени су патенти Николе Тесле, на чему је предано радила група патентних инжењера Завода. Такође, иницирао је и заједничка издања Завода и Музеја Николе Тесле: „Каталог Теслиних патената“, објављен 1987. године, “Дневник из Стразбура“ објављен 2002. године и „Белешке из Едисонове фабрике машина“, објављене 2003. године.

Поменута су и издања Завода чији је главни уредник био Благота Жарковић: „Конвенција о Европском патенту“, четворојезично издање из 1988. године, студије „Корисни модел“ др Слободана Марковића и „Правна заштита славних жигова“, др Божина Влашковића, обе из 1992. године, Заштита индустријске својине у Југославији из 2001. године, Закон о ауторском и сродним правима из 1998, 2001. и 2002. године и многа друга.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2410
<![CDATA[PAN-EUROPEAN SEAL PROGRAM]]>, 24.02.2020. Mon, 24 Feb 2020 00:00:00 e Као члан мреже Pan European Seal Program, коју чине европски универзитети на којима се изучава интелектуална својина и две међународне организације, Европски завод за патенте (ЕРО) и Завод за интелектуалну својину Европске уније (EUIPO), Београдски универзитет је позван да предложи најбоље младе стручњаке за једногодишњу праксу у обе међународне организације.
Више о томе можете да прочитате на сајту Београдског универзитета:

http://www.ctt.bg.ac.rs/vesti/otvorene-su-prijave-za-placenu-praksu-u-euipo-kroz-pan-european-seal-professional-traineeship-program-2020/

http://www.ctt.bg.ac.rs/vesti/otvorene-su-prijave-za-placenu-praksu-u-epo-kroz-pan-european-seal-professional-traineeship-program/

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2407
<![CDATA[РАДИОНИЦА ЗА ПРЕТРАЖИВАЊЕ У НОВОМ „ESPACENET“-У]]>, 21.02.2020. Fri, 21 Feb 2020 00:00:00 e У Заводу ће се у четвртак, 5. марта 2020. године, одржати радионица за коришћење нове верзије ESPACENET базе за претраживање патентне документације.
Нова верзија је званично пуштена у рад крајем претходне године од стране Европског завода за патенте. За коришћење ове базе неопходно је познавање енглеског језика као и основа о патентном систему и патентним информацијама. Број места је ограничен с обзиром да сала са рачунарима има места за 13 учесника а заинтересовани се могу пријавити за учешће на радионици на следећи начин: путем мејла info.eic@zis.gov.rs или путем телефона 011/2025926.
Радионица ће се одржати у времену од 10:00-13:30 часова а програм радионице можете видети овде.
Молимо да у пријави наведете: име и презиме, контакт мејл/телефон, област рада и институцију (уколико долазите из привреде или са факултета/института).
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2405
<![CDATA[САСТАНАК КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА НА ВИСОКОМ НИВОУ]]>, 20.02.2020. Thu, 20 Feb 2020 00:00:00 e У среду 19. фебруара 2020. године, у просторијама Завода за интелектуалну својину, одржан је целодневни састанак на високом нивоу између чланова Координационог тела за ефикасну заштиту права интелектуалне својине у Републици Србији и представника  Данске међуресорне мреже за борбу против повреда права интелектуалне својине, уз учешће страних експерата. Састанак је организован уз подршку твининг пројекта Европске уније под називом „Заштита и спровођење права интелектуалне својине“.
Састанак је отворио господин Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије, који је говорио о тренутној ситуацији заштите права интелектуалне својине у Србији и о плановима Координационог тела. Скуп је својим присуством увеличао господин Андерс Кристијан Хогард, амбасадор Данске у Србији, који је говорио о односима Данске и Србије у контексту приступања Европској унији. О Данском заводу за патенте и жигове и његовој улози у међуресорној сарадњи, говорили су господин Џон Јенсен, заменик генералног директора Данског завода за патенте и жигове, и госпођа Барбара Сур-Јесен из Данског завода за патенте и жигове.

Чланови Координационог тела Републике Србије имали су прилику да се упознају са најбољом европском праксом у вези координације спровођења права интелектуалне својине, коју су изложили представници Управе царина Данске, белгијске полиције и румунског јавног тужилаштва. Учесници су дискутовали о очекивањима и изазовима у вези координације између институција за спровођење права интелектуалне својине.

]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2402
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 12.02.2020. Wed, 12 Feb 2020 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2400 <![CDATA[ЗАКОН О ЖИГОВИМА]]>, 03.02.2020. Mon, 03 Feb 2020 00:00:00 e Дана 1.2.2020. године, ступио је на снагу Закон о жиговима, („Службени гласник РС“, бр. 6/20). pdf]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2396
<![CDATA[ГРАД БЕОГРАД ДОДЕЉУЈЕ НАГРАДЕ ЗА ДОСТИГНУЋА У 2019. ГОДИНИ - ПРИЈАВЕ ДО 20. ФЕБРУАРА]]>, 03.02.2020. Mon, 03 Feb 2020 00:00:00 e Град Београд додељује награде за дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине. Награда Града Београда додељује се и за херојско дело, за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда, и за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд.
У области науке, награда се додељује проналазачу или групи проналазача, са пребивалиштем на територији града Београда од најмање годину дана, за проналазак који је у складу са законом којим се уређује правна заштита проналазака, признат и уписан у законом утврђен регистар и објављен током 2019. године.

Право предлагања кандидата за награду имају правна и физичка лица.

Предлог се доставља у писаној форми, са образложењем и назнаком награде за коју се кандидат предлаже (у области науке за проналазак). Уз предлог се прилаже документација (два примерка публикованог дела, каталога, касете, CD-а, DVD-а, планови, пројекти односно друга одговарајућа документација ако по природи ствари дело није могуће доставити; радна биографија кандидата, критике, стручна мишљења), која се након одлучивања о награди не враћа предлагачу.

Предлози за доделу Награде Града Београда за проналазак достављају се писарници Градске управе града Београда (у улици Краљице Марије бр. 1).

Више о награди погледајте овде:
http://www.beograd.rs/lat/gradski-oglasi-konkursi-i-tenderi/1768744-obavestenje-o-uslovima-za-dodeljivanje-nagrada-grada-beograda-za-2019-godinu/

Додатне информације о условима конкурса можете добити преко Секретаријата за привреду Градске управе града Београда на телефон: 011/ 7157-382.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2398
<![CDATA[ЗАКОН О ЖИГОВИМА И ЗАКОН О ПОТВРЂИВАЊУ МАРАКЕШКОГ УГОВОРА]]>, 24.01.2020. Fri, 24 Jan 2020 00:00:00 e Народна скупштина Републике Србије данас је донела Закон о жиговима и Закон о потврђивању Маракешког уговора за омогућавање приступа објављеним делима од стране лица која су слепа, слабовида или на други начин онемогућена да користе штампане материјале.
Новим Законом о жиговима наше се законодавство у овој области додатно усклађује са европским док се Законом о потврђивању Маракешког уговора слепим и слабовидим лицима признају одређене привилегије у погледу права да користе туђа ауторска дела. Доношењем споменутих прописа начињен је још један корак напред у правцу боље заштите права интелектуалне својине у Републици Србији и у правцу затварања поглавља 7 – право интелектуалне својине.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2391
<![CDATA[ПРЕДАВАЊЕ У ЧАЧАНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ]]>, 21.01.2020. Tue, 21 Jan 2020 00:00:00 e У петак, 17. јануара 2020. године, у просторијама Гимназије у Чачку одржано је предавање „Интелектуална својина и образовање“ за ученике, професоре и представнике стручног школског особља. Током предавања дат је преглед права интелектуалне својине и значај разумевања интелектуалне својине као покретача будућих активности младих.
Овом приликом учесници су се упознали са предметима и значају заштите различитих права интелектуалне својине кроз примере из праксе. Ученици и наставници су имали прилике да изложе своје дилеме у вези тренутних активности а које се тичу потенцијалних права интелектуалне својине.
]]>
http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2389
<![CDATA[ОТВОРЕНА ВРАТА]]>, 13.01.2020. Mon, 13 Jan 2020 00:00:00 e За више информација о Отвореним вратима и могућностима пријављивања молимо Вас да кликнете овде.]]> http://zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2387